Správy

Na cestách Košického kraja sa ušetril poriadny balík: Peniaze pôjdu na deravé cesty

Tohtoročná zima bola pre cestárov Košického samosprávneho kraja (KSK) podstatne priaznivejšia ako vlaňajšia. Ušetrené peniaze chce kraj použiť na opravy ciest a novú techniku.

Ilustračný obrázok k článku Na cestách Košického kraja sa ušetril poriadny balík: Peniaze pôjdu na deravé cesty
Zdroj: TASR

Ako informovala hovorkyňa Úradu KSK Soňa Jakešová, zimná údržba ciest trvá od 1. novembra do 31. marca. „Sumárne náklady za aktuálnu zimnú sezónu teda ešte nemáme k dispozícii,“ povedala. Doplnila, že vlani Správa ciest (SC) KSK investovala do zimnej údržby 4,5 milióna eur, pričom bolo potrebné použiť aj mimoriadne prostriedky nad rámec rozpočtu, ktoré cestárom poskytol KSK.

„Aj zimná sezóna 2012 a 2013 bola pre cestárov netypicky náročná, najmä pre rozsiahlu kalamitnú situáciu na Zemplíne. Vtedy použili 3,1 milióna eur. Predpokladáme, že v tomto roku budú náklady na zimnú údržbu pod tri milióny eur,“ pripustila Jakešová.

Zdôraznila, že zimná údržba ciest nezahŕňa iba pluhovanie snehu a posyp komunikácií, ale aj rozsiahle práce v teréne, ktoré sú viazané na obdobie vegetačného pokoja. Ide o výrub drevín pri cestách, čistenie a úpravu priekop. „Materiál a financie, ktoré sa vďaka tohtoročnej miernej zime podarilo ušetriť, použijeme na opravy ciest a novú techniku,“ dodala Jakešová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM