Rôzne

Na Luníku IX. začnú na jar stavať rodinné domy

So svojpomocnou výstavbou rodinných domov na Luníku IX by sa malo začať na jar po asanovaní vybývaného bytového domu na Hrebendovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Na Luníku IX. začnú na jar stavať rodinné domy
Foto: Eva Mikulová

Tri rodiny už majú nasporené

Podľa slov riaditeľky ETP Slovensko Slávky Mačákovej, od roku 2016 sa do projektu Budujeme nádej na Luníku IX, ktorého súčasťou je aj svojpomocná výstavba rodinných domov za vlastné finančné prostriedky ich budúcich majiteľov, prihlásilo 16 až 18 rodín. „Tých najvytrvalejších je teraz päť, tri rodiny už splnili všetky podmienky nášho programu," povedala s tým, že základy začnú kopať až vtedy, keď bude pripravený pozemok. Ako dodala, mysleli si, že stavať začnú tento rok na jar. Podľa nej sú však procesy v meste komplikovanejšie ako napríklad v obci Rankovce, kde projekt realizovali.

„Všetko zlé je na niečo dobré, takto si klienti môžu sporiť dlhšie. Mnohí majú zvnútornenú predstavu domu, rozprávajú o vybavení, o farbe, akú budú mať strechu,"

Dodala tiež, že je dobré, ak ľudia plánujú a utvrdia sa v tom, čo chcú, keďže stavať rodinný dom nie je jednoduché. Pripomenula, že by malo by ísť o jednopodlažné domy s rozlohou od 50 do 80 štvorcových metrov.

Ako pre TASR uviedol vedúci komunikačného referátu mesta Košice Jozef Marko, Bytový podnik mesta Košice aktuálne pripravuje vyhlásenie verejnej súťaže na dodávateľa búracích prác. „Zbúraná bude ešte bytovka Hrebendova 30,32. Verejná súťaž prebehne na jeseň tohto roka. Po jej ukončení bude táto bytovka zbúraná na jar 2019," spresnil s tým, že mesto Košice priebežne koordinuje všetky svoje aktivity na Sídlisku Luník IX s mestskou časťou a s organizáciou ETP Slovensko.

Plánujú aj multifunkčné centrum

„V spomínanom bytovom dome, ktorý sa má búrať, bývajú ešte tri rodiny, dostať majú náhradu, rieši sa to,„pre TASR to povedal starosta mestskej časti (MsČ) Marcel Šaňa. Súčasne s rodinnými domami sa na Luníku IX plánuje aj výstavba tzv. multifunkčného centra. „Modelový tréningový dom, budú stavať naši klienti v spolupráci s naším stavebným učiteľom. Rodiny sa tak pri výstavbe naučia stavebné postupy, ktoré budú replikovať pri výstavbe svojho vlastného domu,“ dodala Mačáková s tým, že centrum bude slúžiť na rôzne aktivity na sídlisku.

Organizácia na pozíciu stavebného učiteľa vypíše výberové konanie. Podľa Mačákovej by to mal byť niekto, kto rodinám ukáže stavebné postupy a dohliadne na to, aby sa stavba konala podľa projektov, ktoré budú pripravené.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM