Zuzana Vajayová Rôzne

Na Luníku IX zažijú premietanie dokumentu Luník IX

Premietanie nového filmu Luník IX na košickom rómskom sídlisku Luník IX sa v rámci festivalu DOCsk 2011 uskutoční 12. apríla.

Film sa použitím časozbernej metódy zameral na deti v škôlke. Premietania sa zúčastní aj kanadská producentka filmu Dana Wilson. Na premietacie plátno sa o 19.30 h zmení stena miestneho úradu mestskej časti Luník IX „Je dôležité premietnuť tento film aj na mieste kde sa odohráva. Je to najmä preto, že ľudia z Luníka sa do kina dostanú len ťažko. Na druhej strane je dôležité ukázať ľuďom, aké rôzne tváre Luník IX má,“ povedal dramaturg festivalu Róbert Rampáček. Film bude premietnutý aj na otváracom ceremoniáli festivalu DOCsk 2011 13. apríla v budove Historickej radnice na Hlavnej ulici v Košiciach.

Festival DOCsk 2011 uvedie tento rok aj štrnásť slovenských a svetových premiér. „Výnimočnou je projekcia filmu Slovenská krčma, z cyklu Slovenské kino, ktorý vzniká v produkcii Hitchhiker films, Slovenskej televízie a Slovenského filmového ústavu. Film je exkluzívnou predpremiérou a režíroval ho košický rodák Peter Kerekes,“ dodal Rampáček. Vo filme účinkujú Juraj Jakubisko, Dušán Hanák, Marián Labuda, Stano Dančiak a obyvatelia obce Kojšova. Pred premietaním filmu, sa uskutoční prezentácia cyklu Slovenské kino, za účasti tvorcov.

Premiéru budú mať aj filmy Mareka Šulíka a Jara Vojteka, ktoré patria do projektu Nechcené deti po dvanástich rokoch, za ktorým stojí občianske združenie Návrat. „Oba filmy sa venujú rodinám, ktoré medzi seba prijali opustené deti. Ich osudom sa Marek Šulík venuje vo filme Chcela som byť matka, Jaro Vojtek zas v snímke s názvom Povieme si to v nebi,“ prezradil ďalej dramaturg festivalu.

Okrem toho sa v slovenskej premiére predstavia posledné filmy Jána Gogolu ml. Hranice po našimu a Miša Suchého Dávať hlas, alebo úspešný celovečerný debut mladej českej režisérky Terezy Reichovej Manuál na výrobu teroristu.

„V neposlednom rade to budú aj filmy mladých tvorcov, ktoré doteraz neboli verejné prezentované. Ide napríklad o animovaný dokument Palacinky Palka Matiu, ktorý je už druhý rok autorom festivalovej zvučky. Zaujímavým je aj film 162214 Tomáša Rafu, ktorý skúma tenkú hranicu medzi vlastenectvom a extrémizmom. Zabudnúť netreba ani na film Pošta pre teba, Silvie Halušicovej, ktorá ukazuje mediálnu realitu najpopulárnejšieho formátu verejnoprávnej televízie v trochu inom svetle,“ uzavrel Rampáček.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM