Zuzana Vajayová Rôzne

Na palube vesmírneho observatória pracuje slovenský prístroj

Na palube vesmírneho observatória pracuje prístroj, ktorý skonštruovali veci zo Slovenskej republiky.

V rámci postupného oživovania palubných systémov vesmírneho observatória Spectrum -RadioAstron, ktoré 18. júla vypustili z kozmodrómu Bajkonur, bol 30. júla zapnutý aj spektrometer kozmických energetických častíc MEP-2 z košického Ústavu experimentálnej fyziky SAV. Podľa odborníkov prístroj spoľahlivo prijal prvé povely z riadiaceho centra a poslal na Zem prvé dáta.

„Prvé testy potvrdili bezchybnú funkčnosť elektronických obvodov, len jeden zo štyroch polovodičových senzorov energetických častíc vykazuje určité anomálie, pravdepodobne súvisiace s momentálnou orientáciou satelitu voči Slnku, ktorá nie je optimálna pre náš prístroj,“ informoval TASR konštruktér spektrometra Ján Baláž.

Na palube observatória je košický spektrometer súčasťou vedeckého komplexu Plazma-F, ktorého úlohou je analýza slnečného vetra, kozmických energetických častíc a magnetického poľa na eliptickej orbite siahajúcej až 350.000 kilometrov od Zeme. „Zatiaľ čo rádioteleskop observatória sa zameria na vzdialené astronomické objekty až po hranice pozorovateľného vesmíru, vedecký komplex Plazma-F monitoruje fyzikálne podmienky v Slnečnej sústave, ktoré sa vzhľadom na ich výraznú variabilitu stále častejšie označujú termínom kozmické počasie,“ dodal Baláž.

Analýzou prvých dát sa už zaoberá medzinárodný tím odborníkov zo Slovenska, Ruska a Grécka, ktorý vedie profesor Karel Kudela z Ústavu experimentálnej fyziky SAV.

„Prvé dáta z nášho spektrometra vyzerajú veľmi sľubne, snažíme sa ich analyzovať v širších súvislostiach aj s dostupnými dátami z iných satelitov na orbite. Prístroj je ďalším článkom dlhého reťazca automatických vedeckých aparatúr, ktoré naše pracovisko vysiela do vesmíru už 34 rokov. Tieto vesmírne projekty sú už svojou podstatou vždy medzinárodné, v tomto prípade úzko spolupracujeme s Ústavom kozmických výskumov Ruskej akadémie vied a Demokritovou univerzitou v gréckom Xanthi," doplnil profesor Kudela, vedecký koordinátor projektu spektrometra MEP-2.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM