Zuzana Vajayová Rôzne

Na sídlisku Terasa sa začala diskusia o budúcnosti parkovania

Parkovanie verzus zeleň. Pod týmto názvom odštartovala v mestskej časti (MČ) Košice - Západ verejná diskusia o budúcnosti parkovania a možnosti nových parkovísk na sídlisku Terasa.

Tých je totiž na tomto najväčšom košickom sídlisku žalostne málo. Na jednu domácnosť pripadá iba 0,56 parkovacieho miesta, zatiaľ čo dnešné plochy sa projektujú na stav 1,2 a viac parkovacieho miesta na domácnosť.

„V našej MČ by sme chceli dosiahnuť aspoň stav jedno parkovacie miesto na jednu domácnosť. To však znamená vybudovať niekoľko tisíc nových parkovacích miest. Jednou z možností sú parkovacie domy, ktoré postavia a zaplatia súkromné firmy, druhou nové parkovacie miesta na úkor zelene, v žiadnom prípade však nie na úkor stromov . Uvažujeme najmä o trávnatých plochách medzi cestou a chodníkom,“ vysvetlil starosta MČ Rudolf Bauer.

Takéto riešenie je síce najreálnejšie, no znamená menej zelených plôch. Najpočetnejšia košická mestské časť chce čerpať najmä zo skúsenosti mestského obvodu Ostrava – Juh, kde otázku parkovania vyriešili už pred niekoľkými rokmi. Aj preto je budúcnosť parkovísk otázkou verejnej diskusie a záujmu občanov. Samospráva chce poznať názor obyvateľov sídliska na otázku, čo a do akej miery je prioritou a kde možno hľadať konsenzus.

Verejná diskusia je prístupná od dnešného dňa na vynovenej internetovej stránke www.kosice.zapad.sk. „Vynovili sme náš hlavný informačný kanál, je prehľadnejší a komunikatívnejší. Občania na ňom nájdu najnovšie informácie z diania v mestskej časti, ale aj na úrade. Internetový portál chceme v budúcnosti čoraz častejšie využívať na verejné diskusie a takto získavať spätnú väzbu od občanov,“ povedal Bauer a vysvetlil, že cieľom aktuálnej debaty je zistiť, či má byť na Terase výrazne vyšší počet parkovacích miest alebo radšej ponechať existujúcu zeleň a parkoviská ďalej nestavať. „Chcem vyzvať občanov, aby sa nebáli vyslovovať nahlas svoj názor a aktívne sa zapojili do vecí verejných. Zároveň však prosím každého, aby sa v diskusii riadil etickým kódexom. Nielen kvôli slušnosti, no najmä kvôli vecnosti,“ uzavrel Bauer.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM