Eva Mikulová Správy

Najčastejšie otázky o očkovaní: Môžete sa nakaziť? Hrozí vám smrť? Sú vakcíny bezpečné?

Nič účinnejšie ako vakcinácia čo najväčšieho počtu obyvateľov na zastavenie epidémie neexistuje, zhodujú sa odborníci.

Ilustračný obrázok k článku Najčastejšie otázky o očkovaní: Môžete sa nakaziť? Hrozí vám smrť? Sú vakcíny bezpečné?
5
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Nedávno mnohých vystrašil prípad seniora z Košíc, ktorý sa i po niekoľkých týždňoch po druhej dávke očkovania nakazil COVID-19 a skončil v nemocnici.

O tom, že k takýmto nákazám koronavírusom dochádza či už po prvej, alebo s odstupom aj po druhej dávke, sa už verejne hovorí. Je ich, našťastie, málo a chorobu prekonávajú len s miernymi príznakmi. Je to však od prípadu k prípadu. Mnohí zaočkovaní sa ale cítia „podvedení“, pretože žili v domnení, že im sa už nič nemôže stať a čakajú, že pre ich nich nastanú úľavy v opatreniach.

Prečo je tomu tak?

"Účinnosť vakcín nie je 100-percentná a účinnosť aj tých najlepších je proti mierne ťažkému a strednému priebehu ochorenia maximálne 95 percent. Naopak, je veľmi dobrá účinnosť proti potrebe umelej pľúcnej ventilácii a proti úmrtiu pacienta na základe izraelských výskumov a dát, ukazujú účinnosť na úrovni až 99 percent,“ hovorí prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice Pavol Jarčuška.

Kedy je ochrana po očkovaní najúčinnejšia?

Plná ochrana nastáva 14 dní po podaní druhej dávky vakcíny. Naopak, prvých 14 dní po podaní prvej dávky je najrizikovejších z hľadiska nákazy. Potom už začína riziko infekcie klesať.

Kolektívna imunita je dôležitá

Odborníci sa zhodujú a prikladajú dôležitosť kolektívnej imunite, aby sa šírenie vírusu čo najviac eliminovalo.

Koľko % zaočkovaných nám vytvorí kolektívnu imunitu?

„Predpokladalo sa, že k vytvoreniu kolektívnej imunity bude stačiť 60 % zaočkovanej populácie, žiaľ kvôli výskytu nových mutácií, to bude vyššie číslo. Možno 80 až 85 percent,“ hovorí P. Jarčuška.

Na Slovensku je druhou dávkou zaočkovaných len okolo 250-tisíc ľudí, čo je necelých päť percent. Prvú dávku vakcíny dostalo necelých 600-tisíc osôb, čo je okolo 11 percent. Čiže kolektívna imunita je v nedohľadne a i preto ešte veľké úľavy z opatrení zaočkovaní nemajú.

Aj pre zaočkovaných stále platí povinnosť nosiť rúška a respirátory, odstupy, izolácia a ochrana najzraniteľnejších. Jedine už nemusia podstupovať testy ak sú už dva týždne po druhom očkovaní.

Všetci odborníci sa zhodujú, že schválené vakcíny sú bezpečné a prípadné vedľajšie účinky sú menšie riziko ako získanie ťažkého priebehu ochorenia COVID-19. „Benefity očkovania sú neporovnateľné s rizikom ochorenia.“

Prečítajte si tiež:

Minulý týždeň prebehol webinár s top Slovenskými lekármi zaoberajúcimi sa problematikou očkovania. Tu je pár dôležitých bodov z neho. Informuje FB stránka Som zaočkovaný.

  1. Je reálne veľmi málo relevantných dôvodov prečo nemôže byť pacient očkovaný.
  2. Nebezpečná vakcína je tá, ktorá nie je podaná. Z pohľadu všetkých prof. Jeseňáka ale aj iných imunológov a lekárov, ktorí sa dlhé roky venujú očkovaniu aj za špeciálnych podmienok, je potrebné sa dať zaočkovať čo najskôr keď máte možnosť sa dať zaočkovať ktoroukoľvek registrovanou vakcínou.
  3. Vedľajšie príhody – nežiadúce účinky sú pri očkovaní očakávané – uvedené v príbalovom letáku. Ich riziko je zásadne menšie ako v prípade, že sa nakazíte Covid-19.
  4. Lokálna reakcia (napríklad opuch ruky) nie je kontraindikáciou očkovania.
  5. Pokiaľ ste ťažkým alergikom, astmatikom alebo trpíte mastocytózou, máte anamnézu anafylaxií očkovaný by ste mali byť v nemocnici, nie v očkovacom centre.
  6. Antihistaminiká, kortikoidy sa nemajú plošne preventívne používať pred očkovaním. Kardiologickým pacientom sa nemá vysadzovať liečba na riedenie krvi pred očkovaním, a už naozaj nie pacient svojvoľne. V prípade, že užívate antihistaminiká bežne môžete a máte v tom štandardne pokračovať.
  7. Protilátkové testy po očkovaní NEMAJÚ VÝPOVEDNÚ HODNOTU. Mnoho testov sa nezameriava na protilátky vytvorené po očkovaní (Spike proteín) ale po prekonaní (Nukleocapsid) a pokiaľ aj áno nevieme aká hodnota protilátok je protektívna a jednorázové meranie ich hodnoty nám nič o ďalšom vývoji nepovie.
  8. Anafylaktický šok je potrebný dôkladne zdokumentovať, v prípade že sa necítite po očkovaní dobre – je vám na odpadnutie, máte pocity tepla, chladu atď. nie vždy to znamená anafylaktickú reakciu.
  9. V prípade nakazenia Covid-19 možné očkovanie 7 dní od skončenia karantény pri asymptomatickom priebehu, 14 dní pri symptomatickom. Pri infekcii po prvej dávke odklad cca 14 dní.
  10. Riziko výskytu trombózy po ktorejkoľvek teraz dostupnej vakcíne proti Covid-19 nie je vyššie ako všeobecné riziko trombózy v populácii.

Ilustračné foto, TASR

Čítajte viac:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM