Správy

Národný dopravca pridal humanitárny vlak z Košíc. Utečencov odvezie do Bratislavy

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pridala na pomoc utečencom z Ukrajiny ďalší humanitárny vlak.

Ilustračný obrázok k článku Národný dopravca pridal humanitárny vlak z Košíc. Utečencov odvezie do Bratislavy
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Do konca marca bude premávať z Košíc do Bratislavy. Informoval o tom vo štvrtok hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Prvýkrát z metropoly východného Slovenska vyrazil v piatok (11. 3.) o 2.30 hod.

Humanitárny vlak

V Žiline má zastávku o 5.31 hod. a v hlavnom meste je o 7.52 hod. Národný dopravca však upozorňuje, že časy sú informatívne. „Vlak môže stáť z dopravných dôvodov, a preto cestujúcich prosíme, aby z vlaku nevystupovali a riadili sa pokynmi zamestnancov železníc, prípadne pracovníkmi, ktorí zabezpečujú humanitárnu pomoc, a príslušníkmi polície,“ okomentoval hovorca.

„ZSSK zároveň oznamuje, že v Železničnej stanici Žilina je možný prestup na vlak Ex 144 smer Praha s odchodom o 6.27 hod. a v Železničnej stanici Bratislava hlavná stanica je možný prestup na EC 280 smer Praha s odchodom o 8.06 hod.,“ zdôraznil hovorca.

Primárne pre utečencov

Humanitárny vlak je primárne určený pre občanov z Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom. Pre bezplatnú prepravu si musia „vyzdvihnúť“ podľa stanovených podmienok bezplatný cestovný doklad v pokladnici, v krajnom prípade u sprevádzajúceho personálu vo vlaku na základe predloženia platného ukrajinského cestovného pasu alebo identifikačného dokladu.

„Ostatní zahraniční cestujúci, ako napríklad študenti iných krajín utekajúci z Ukrajiny, si musia cestovný lístok zakúpiť,“ upozornil dopravca. Kováč dodal, že všetky potrebné informácie o preprave vlakmi nájdu ukrajinskí odídenci rýchlo a vo svojom rodnom jazyku na špeciálnej podstránke www.zssk.sk/ukrajina.

Evakuácia z Čopu

Okrem toho ZSSK do Košíc vypravujú na dennej báze dva mimoriadne evakuačné vlaky z Čopu.

  • Mimoriadny Os 8861 (Čop 10:35 – Košice 13:00), v úseku Čierna nad Tisou – Košice nebude vlak zastavovať na zastávkach a staniciach
  • V prípade, že nebudú vedené mimoriadne humanitárne vlaky z Českej republiky, bude ZSSK zavádzať v úseku Čop – Košice nasledujúci vlak: RR 961 ZAKARPATIA (Čop 15:50 – Košice 18:13), tento vlak je v súčasnosti vedený len v úseku Čierna nad Tisou – Košice.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM