Lucia Bačkayová Rôzne

Nechajme knihy rozprávať

Svoje príbehy prezradili živé knihy

O tom, že neformálne vzdelávanie je jednou z najlepších foriem učenia sa, dobre vedia členovia tímu Rady mládeže Prešovského kraja (ďalej RMPK). Konferenciu žiackych školských rád, ktorá sa konala v pondelok 19.12.2011, zrealizovali prostredníctvom Živej knižnice.

Živá knižnica?

Živá knižnica funguje podobne ako klasická knižnica, na akú sme zvyknutí. Čitatelia prídu a požičajú si knihu na limitovaný čas. Po prečítaní vrátia knihu späť do knižnica a keď chcú, môžu si vypožičať inú knihu. Avšak je tu jeden zásadný rozdiel. Knihami sú ľudia, ktorí čitateľom rozprávajú svoj príbeh. Knihy tak vstupujú s čitateľmi do kontaktu cez dialóg. Ide o metódu odbúravania predsudkov a stereotypov.

Organizátori prispôsobili „knihy“ hlavnej téme konferencie – „Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami 2012“. Čitatelia si mohli vybrať medzi rôznymi témami kníh, napríklad:

„Som dobrovoľník – som blázon?“, „Aktívny „participant“ na živote svojej obce, mesta, čo???“ „Učiteľ 21. Storočia“ „Juniori verzus seniori“
Mária Třešňáková, členka Prešovského turistického klubu, dôchodkyňa, ktorá chatuje na sociálnych sieťach, bežne používa USB-kľúč a cestuje po Európe, sa v úlohe „živej knihy“ predstavila po prvýkrát. Medzi mladými ľuďmi sa cítila vynikajúco. Označila ich sa superstar a seba za очень star ( staršiu hviezdu).// „Myslím si, že medzi mladými a staršími je najdôležitejšia tolerancia. Starší ľudia majú svoje choroby, sú z toho nervózni, a potom sa nechovajú tak, ako by si mladí predstavovali. Naopak, mladí ľudia niekedy len veľmi ťažko pochopia, že tí starší nie sú až takí zlí, ale sú skôr nešťastní,“// hovorí pani Mária o tom, čo si myslí o medzigeneračných problémoch.

Svojim príbehom zaujala aj Marta Servátková, koordinátorka Žiackej školskej rady (ŽŠR) na Hotelovej akadémii v Prešove. Po skončení ju takto ohodnotila jedna z čitateliek:// „Metódu Živej knižnice som si odskúšala po prvý krát. Ako čitateľa ma najviac zaujala kniha od Marty Servátkovej. Aj keď je staršia, snaží sa rozmýšľať „mladistvým rozumom“. Páčilo sa mi komunikovať so staršími ľuďmi a rovesníkmi zároveň. Bolo to poučné a zaujímavé.“//

V úlohe „živej knihy“ sa predstavili aj Marianna Hardoňová, koordinátorka ŽŠR na SOŠ dopravnej v Prešove; Božena Franková, koordinátorka ŽŠR na Gymnáziu Duklianskych hrdinov vo Svidníku, kde využívajú inovatívne formy vo vyučovaní; František Šťastný, predseda Rady seniorov v Prešove; Denisa Mihoková, bývalá členka Stredoškolského parlamentu Prešovského samosprávneho kraja; Peter Verešpej a Karina Smalcová, dobrovoľníci z Mládežníckeho parlamentu Prešova; Pavol Droblienka a Juraj Cunder, aktivisti z Obecnej rady mládeže v Raslaviciach.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM