Rôzne

Neobvyklý výjav v Košiciach: Hoci nepršalo, ľudia sa prechádzali s dáždnikmi!

Rozhodne upútali na seba pozornosť. Počas uplynulého víkendu sa v uliciach košického Starého mesta konal dáždnikový pochod. Zhruba dvadsať účastníkov s otvorenými dáždnikmi symbolicky vyjadrilo podporu utečencom žijúcim na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Neobvyklý výjav v Košiciach: Hoci nepršalo, ľudia sa prechádzali s dáždnikmi!
Zdroj: TASR

„Dáždnik symbolizuje prístrešie a vyjadrujeme ním solidaritu s utečencami, ktorí museli opustiť svoje krajiny,“ uviedla Daša Knošková, výkonná riaditeľka občianskeho združenia (OZ) Marginal. Po pochode nasledovala verejná diskusia s utečencami o ich každodennom živote na Slovensku spojená s ochutnávkou jedál a výstavou fotografií. Dáždnikové pochody ako súčasť sprievodných akcií Svetového dňa utečencov sa konali aj v Bratislave, Žiline a Humennom.

OZ Marginal realizuje na území stredného a východného Slovenska integračný projekt pre utečencov, ktorí dostali medzinárodnú ochranu azylu alebo doplnkovú ochranu. „V rámci projektu poskytujeme sociálne poradenstvo a asistenciu, právne poradenstvo či psychologické služby. Keď do projektu príde klient, pomáhame mu napríklad pri vybavovaní dokladov, asistenciou u lekárov, zaradení detí do škôl a škôlok, a podobne,“ priblížila Knošková.

V Košiciach sa OZ Marginal stará približne o 35 klientov, ide o rodiny s deťmi, ale aj jednotlivcov.

Dáždnikový pochod košickými ulicami
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM