Tlačové správy

Netriafajte do čierneho

Podľa verejne dostupných štatistík patrí Slovensko v triedení odpadov na posledné priečky v Európe. Väčšina odpadov z domácností končí nevytriedených v čiernych kontajneroch a len minimálny objem odpadov ľudia vyhodia do farebných nádob.

Ilustračný obrázok k článku Netriafajte do čierneho
Zdroj: SEWA

Systém triedeného zberu komunálnych odpadov (minimálne pre zložku papier a sklo) je pritom na Slovensku zavedený desaťročia.

Netriafajte do čierneho!

Zákon o odpadoch sa týka aj domácností, ktoré každodenne produkujú odpad a stávajú sa tak pôvodcami odpadov. S odpadom sú povinné zaobchádzať v s súlade so zákonom. Ten definuje, ktorá zložka odpadu patrí do triedeného a ktorá do zmesového komunálneho odpadu. Navyše, každá obec je povinná zverejniť na svojej webovej stránke informácie o zavedenom systéme zberu zložiek komunálneho odpadu, čo musia občania rešpektovať. Všetky odpady, ktoré sa dajú zrecyklovať a použiť na výrobu nových surovín alebo produktov, patria do farebných zberných nádob alebo vriec!

Modrá nádoba = papier (noviny, časopisy, kancelársky papier, letáky, kartóny, papierové obaly, návody od elektrospotrebičov atď.)
Žltá nádoba = plasty (PET fľaše z nápojov, tégliky z jogurtov, igelitové vrecká, fólie, polystyrén či obaly z kozmetických produktov)
Zelená nádoba = sklo (nevratné obaly zo skla, sklenené nádoby, tabuľové sklo, fľaštičky od liekov a kozmetiky, sklenené črepy a pod.)

Zdroj: SEWA

Elektroodpad a batérie nemajú svoju zbernú nádobu

Veľmi malý elektroodpad s rozmermi do 25 cm (napr. fény, rýchlovarné kanvice, mobilné telefóny, žehličky a pod.), ako aj odpad zo svetelných zdrojov (žiarivky), je možné zaniesť do najbližšej väčšej elektropredajne a odovzdať aj bez povinnosti zakúpiť si nový produkt. Použité prenosné batérie môžete odniesť do akejkoľvek predajne, ktorá predáva prenosné batérie. V prípade, že kupujete nový veľký elektro spotrebič (chladnička, práčka), väčšina predajcov ponúka bezplatný odvoz toho starého. Ak neplánujete kúpu nového produktu a potrebujete sa zbaviť starých spotrebičov, je potrebné ich odviesť na zberný dvor alebo využiť jarné a jesenné upratovania organizované obcou, v rámci ktorých môžete odovzdať do veľkoplošných kontajnerov aj elektrospotrebiče.

NEZABUDNITE! Nech už odovzdávate na recykláciu čokoľvek – batérie, elektrospotrebiče, či veľké akumulátory – musia byť v neporušenom stave. Určite sa nepúšťajte do ich rozoberania. Látky, ktoré obsahujú, totiž môžu byť nebezpečné nielen pre životné prostredie, ale aj ľudské zdravie.

Triedením odpadu chránite nielen životné prostredie, ale aj svoje zdravie

Mnohé odpady (z plastov, papiera, skla, kovov) a tiež elektroodpad či použité batérie je možné recyklovať a opätovne použiť vo výrobe. Znižuje sa tak ťažba nerastných surovín, devastácia a znečisťovanie životného prostredia. Všetky odpady, ktoré odhodíte do čierneho kontajnera, skončia vždy na skládke alebo v spaľovni! Z elektroodpadov, použitých batérií a plastov sa uvoľňujú toxické látky, ktoré môžu kontaminovať pôdu, vodu a vzduch, čím sa ohrozuje ľudské zdravie a ekosystém.

Za odvoz triedeného komunálneho odpadu neplatíte

Finančné náklady na triedený zber komunálnych odpadov (plasty, papier, sklo, kovy, VKM, elektro, batérie) zabezpečujú výrobcovia a predajcovia týchto obalov a produktov a nie sú súčasťou miestneho poplatku za komunálny odpad. Preto je zber a odvoz triedeného komunálneho odpadu z farebných nádob (plasty, papier, sklo, kovy, VKM) pre domácnosti zdarma.

Najlepšie je vzniku odpadov predchádzať

  • Používajte textilné nákupné tašky namiesto plastových.
  • Niektoré druhy zeleniny, knihy, kancelárske potreby a spotrebný tovar nie je potrebné baliť do plastových sáčkov.
  • Pite vodu z vodovodu a v prípade potreby si zabezpečte vodný filter.
  • Funkčný elektrospotrebič nemusí vždy skončiť v koši. Darujte ho!
  • Plastové vrecká na desiatu používajte opakovane.
  • Nakupujte bezobalové čistiace prostriedky a kozmetiku.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: SEWA
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM