Lenka Fedorová Rôzne Správy

November 89: Ako prebiehala nežná revolúcia v Košiciach?

Od významného historického míľnika ubehlo na Slovensku už 27 rokov. Pozrite, ako táto udalosť vtedy otriasla Košicami.

Ilustračný obrázok k článku November 89: Ako prebiehala nežná revolúcia v Košiciach?
6
Galéria
Zdroj: TASR

17. november sa na Slovensku spája s dvoma sviatkami. Dňom študenstva a Dňom boja za slobodu a demokraciu. Narozdiel od iných miest však tzv. nežná revolúcia dorazila do Košíc o čosi neskôr. Vráťte sa s nami späť do minulosti a prečítajte si ako prebiehala v metropole východu.

  • 21. november – Okolo 3000 účastníkov vyjadrilo podporu stanovisku Sekretariátu ÚV SZM, v ktorom žiada objektívne prešetrenie postupu poriadkových služieb proti účastníkom manifestácie v Prahe. Pred Vysokou školou technickou uskutočnil míting.
  • 22. november – V toto popoludnie bolo pred Vysokou školou technickou rušno. Priestor zaplnili tisíce študentov vysokých a stredných škôl. Nad ich hlavami sa objavili československé štátne zástavy a transparenty s heslami vyzývajúcimi k otvorenému a pravdivému dialógu.
  • 23. november – V Košiciach sa uskutočnilo mimoriadne zasadnutie predsedníctva Mestského výboru NF SSR. Predsedníctvo konštatovalo, že väčšina obyvateľov Košíc podporuje proces prestavby a demokratizácie v našej spoločnosti.
  • 24. november – V tento deň pokračovali diskusie študentov a rokovanie vysokoškolského štrajkového výboru. O 20:20 hodine sa niekoľkotisícový sprievod študentov presúul od auly Maxima po Komenského ulici cez Leninovu ulicu až na Námestie Osloboditeľov. O 21:15 študenti spievali štátnu hymnu ČSSR a potom sa rozišli.
  • 27. november – Mestský výbor KSS sa oboznámil so závermi mimoriadneho zasadania Ústredného výboru KSČ a analyzoval súčasnú situácu v Košiciach.
  • 28. november – Košický denník večer opakovane informoval o štrajku študentov na Námestí Osloboditeľov. Okrem iného dodáva, že po zaspievaní Československej hymny odzneli z improvizivaného pódia dojmy gymnazistky z Prahy. Tá bola priamou účastníčkou manifestácie 17. novembra na Národnej triede v Prahe.
  • 29. november – „Občianske fórum vyhlásilo generálny štrajk. Včera v noci a v skorých ranných hodinách sme zaznamenali nasledujúce názory pracujúcich nášho mesta. V čase, keď budete čítať tieto riadky, bude už po štrajku, o ktorom jeho usporiadatelia tvrdia, že má mať manifestačný charakter,“ písali v denníku Večer.
  • 30. november – V ten sa takmer všetci pracovníci z VSŽ, ktorí mohli opustiť prevádzku bez rizia prerušenia nepretržitého chodu zúčastnili manifestácie.
  • 1. december – Pred Štátnou vedeckou knižnicou (ŠVK) sa konal ohlásený míting, na ktorý prišlo niekoľko tisíc obyvateľov Košíc. Nechýbali transparenty ani československé vlajky. O 18:00 sa ozval potlesk, do ktorého sa miešal zvuk zvončekov a štrnganie kľúčov.
  • 2. december – Študenti na východe naďalej pokračovali v štrajku. Na jeho konkrétnych formách sa dohodli jednotlivé fakulty s vedením škôl. Pravidelná výučba nikde neprebiehala.
  • 3. december – Predsedníctvo MV KSS sa zaoberalo obsahovou a kádrovou prípravou zajtrajšieho zasadania MV KSS, ktoré posúdi prípravu na mimoriadnu mestskú konfereniu KSS. Vzalo na vedomie informáciu o súčasnej politickej situácii. V Košiciach pretrvávala zvýšená štrajková pohotovosť.
  • 4. december – Košický denník večer informoval: „Včera sa o 16:00 hodine konala na tradičnom mieste, pred Štátnou vedeckou knižnicou, ďalšia demonštrácia. Všetci, ktorí vystúpili pred niekoľko tisíc účastníkov vyjadrili svoj nesúhlas s poslednými zmenami vo federálnej vláde.“
  • 5. december – Národný výbor mesta Košice na svojom mimoriadnom zasadaní prerokoval súčasnú vnútropolitickú situáciu v štáte a udalosti uplynulých vzrušených dní v našom meste a prijal toto vyhlásenie:

„Národný výbor mesta Košíc je za objektívne vyšetrenie neprimeraného zákroku proti študentom počas udalostí 17. novembra 1989 v Prahe, ktorý vyvolal vlnu nesúhlasu nielen v radoch vysokoškolskej mládeže, ale aj pracujúcej verejnosti.“

Zdroj: Denník Večer 1989

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM