Tlačové správy Rôzne

Novinka na slovenských uliciach: Len raz ho vyskúšate a budete ho chcieť používať stále

Ľudia sa na nich premávajú na uliciach. Celebrity sa s nimi ukazujú v televízii a na sociálnych sieťach. Čo vlastne stojí za popularitou hoverboardov?

Ilustračný obrázok k článku Novinka na slovenských uliciach: Len raz ho vyskúšate a budete ho chcieť používať stále
Zdroj: Insportline

Sú hoverboardy lož?

Na začiatok by bolo fajn ozrejmiť si jednu vec. Názov hoverboard nie je úplne správny. Ľudstvo počulo prvýkrát o hoverboardoch v kultovom sci-fi Návrat do budúcnosti 2. Hlavná postava filmu Marty McFly si požičiava tento netradičný skateboard od malého dievčatka z budúcnosti. Tu nastáva zapojenie sci-fi reality. Namiesto klasického pohybu na kolieskach sa Marty vznesie pár centimetrov nad zem a levituje po uliciach.

Keby sme hľadali v anglickom slovníku, zistili by sme, že hover znamená v slovenčine vznášať sa. Hoverboardy, ako ich poznáme, však nie sú nejaké vznášadlá. Možno keby ste si zabudli doma okuliare, alebo by ste si nevšimli nohy jazdca, mohli by ste diskutovať o levitácii.

Zdroj: Insportline

Ako hoverboardy fungujú?

Hoci nie sú hoverboardy super futuristické vznášadlá, ich fungovanie stojí o našu pozornosť. Tieto motorizované zariadenia majú jedno alebo dve kolesá. Preto by bolo výstižnejšie pomenovanie elektroboardy, alebo ich zaradiť medzi špeciálny typ Segway. Hádzať ich na jednu kopu so Segwayom by tiež nebolo úplne šťastné riešenie. Na rozdiel od nich sú obe kolesá poháňané samostatným motorom. Každou nohou môžete pohybovať samostatne. Nemajú taktiež rukoväť. Ruky môžete voľne používať pri riadení.

Zdroj: Insportline

Prečo sú hoverboardy „cool“?

Prvou lastovičkou pred letom hoverboardov bol Wiz Khalifa. V roku 2015 bol zatknutý na letisku v Los Angeles, pretože nechcel polícii vydať svoj „samovyvažovací skúter“. V tom čase nebola táto technická vymoženosť vôbec známa. Netreba sa preto miestnym orgánom čudovať, že sa im zdal Khalifa preháňajúci na divnom stroji rýchlosťou 19 km/hod podozrivý.

Celá historka okolo zobratia známeho rappera do väzby sa nafúkla a patrične naštartovala povedomie o hoverboardoch. V súčasnosti sa s „cool skútrom“ nechali vidieť mnohé známe osobnosti, medzi nimi aj Justin Bieber, Jamie Foxx, John Legend, Mike Tyson, Chris Brown a mnohí iní.

Možno ste zostali z hoverboardoch trošku sklamaní. Nebavíme sa síce o skutočných vznášadlá, ako ohlasuje ich názov. Na levitáciu si ešte musíte počkať, ale cool hoverboard môžete mať už zajtra. Stačí si vybrať ten pravý pre vás z e-shopu spoločnosti inSPORTline.

(PR správa)

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Insportline
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM