Správy

Novinka v Šaci: Nemocnica bude mať nový urgentný centrálny príjem

Nemocnica získala príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške viac ako 7,3 milióna eur. Čítajte podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Šaci: Nemocnica bude mať nový urgentný centrálny príjem
Zdroj: TASR

Súkromná nemocnica v Šaci bude mať nový urgentný centrálny príjem s operačným centrom na miniinvazívne výkony. Jeho súčasťou bude i multifunkčná chirurgická jednotka intenzívnej starostlivosti (JIS).

Nemocnici v Košiciach-Šaci bol poskytnutý príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške viac ako 7,3 milióna eur. V rámci prvej výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) uspelo podľa informácií z MZ SR celkovo 15 slovenských nemocníc, ktoré získali celkovo 65,5 milióna eur na modernizáciu a rozvoj.

„V rámci súčasnej budovy sa uskutočnia rekonštrukčné stavebné práce, ktoré budú zamerané okrem iného na logistické a funkčné prepojenie prístavby novej budovy urgentného centrálneho príjmu so súčasnou budovou,“ uviedla Alžbeta Sivá, hovorkyňa AGEL SK, pod ktorej materskú firmu nemocnica patrí.

Podľa jej slov bude navrhovaná prístavba priamo prepojená s lôžkovým pavilónom. Rekonštrukciou týchto priestorov sa vytvorí vhodné prostredie na zriadenie rádiodiagnostického oddelenia pozostávajúceho zo špecializovaných CT, RTG a USG vyšetrovní, priamo prepojeného s novovybudovaným objektom urgentného centrálneho príjmu

Prístavba novej budovy, ktorá je súčasťou projektu, bude riešená ako dvojpodlažná budova. „V suteréne budú situované technicko-prevádzkové priestory tvorené technickou miestnosťou, skladom špeciálneho zdravotníckeho materiálu a skladom nebezpečného odpadu pre potreby nového urgentného centrálneho príjmu,“ vysvetlila Sivá.

Ako ďalej uviedla, okrem týchto priestorov sa tu bude nachádzať časť šatne pacientov. Na prízemí bude situovaný samotný nový urgentný centrálny príjem so špecializovanými a ambulantnými vyšetrovňami, zákrokovou miestnosťou, zázemím pre personál a hygienickým zázemím

„V oblasti medicínskej techniky je súčasťou projektu predovšetkým obstaranie diagnostickej techniky, ako je CT, RTG a USG, ale aj ostatného prístrojového vybavenia, ktoré predstavuje nevyhnutnú súčasť zdravotnej starostlivosti o akútnych pacientov,“ uviedla hovorkyňa.

Informačno-komunikačné technologické vybavenie bude tvoriť komplexné príslušenstvo a softvérové vybavenie. „Plánom je elektronizácia systému ukladania dát o pacientoch. Súčasťou vybavenia v rámci novovybudovaného urgentného centrálneho príjmu bude tiež kamerový systém, ktorý umožní zdravotníckemu personálu reálny prehľad o počte pacientov v čakárni a zároveň zvýši bezpečnosť v rámci zdravotníckeho zariadenia,“ dodala Sivá.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM