OBRAZOM: Reštaurácie opäť ožili. Uvoľnenie pravidiel využili aj Košičania
Interiéry a terasy reštaurácií a kaviarní môžu byť opäť otvorené, ale len v režime OP.
Od pondelka 3. januára môžu byť pre očkovaných a ľudí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19, teda v režime OP, otvorené všetky prevádzky verejného stravovania aj na konzumáciu na mieste.
Obmedzená kapacita
Ten kto spĺňa podmienky sa tak opäť môže najesť v interiéri alebo na vonkajšej terase. Umožňuje to aktualizovaná vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Zároveň, do 9. januára platí nočný zákaz vychádzania (v čase 5.00 – 20.00 hod.), v prevádzkach si posedíte len do ôsmej večer.
Podmienkou na otvorenie v režime OP (očkovaní, prekonaní) je obsadenosť maximálne do 50 % kapacity zariadenia, obsadenie jedného stola najviac štyrmi osobami alebo osobami z jednej domácnosti a zabezpečenie dvojmetrových rozostupov medzi stolmi. Konzumácia pokrmov alebo nápojov je povolená výlučne posediačky. Maximálna kapacita 50 % sa netýka závodných, školských a podobných jedální.
V režime základ môžu prevádzky naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou.
Niektorí vyčkávajú
Niektoré reštaurácie ale neotvorili hneď 3. januára. Ako pre TASR uviedol prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák, panuje obava z opatrení, ktoré budú platiť po 9. januári. Kým nebudú jasné pravidlá aj po tomto termíne, mnohé prevádzky podľa neho zvážia, či pôjdu do rizika otvárania, nákupu surovín a najímania zamestnancov.
V Košiciach otvorili mnohé reštaurácie a kaviarne už hneď v prvý deň uvoľnenia pravidiel, niektoré prevádzky o deň neskôr. Aj keď prevádzky nepraskajú vo švíkoch, viacerí Košičania si už stihli dopriať obed či kávu vo svojom obľúbenom podniku.
Ako to v otvorených prevádzkach vyzeralo, nájdete v priloženej galérii.