Miroslav Pomajdík Správy

Očakávate v práci trinásty plat? Pozrite si, ako je to s nimi v našom kraji...

Ku koncu roka sa mnohé firmy rozhodnú odmeniť prácu svojich zamestnancov 13. platom alebo odmenami. Zisťovali sme, akí štedrí sú zamestnávatelia v Košickom kraji a o koľko eur si vďaka nim pred sviatkami prilepšíme.

Podľa portálu Platy.sk sa na Slovensku koncoročnej odmeny v podobe trinásteho platu dočká iba 18 % zamestnancov. Ten býva často uvedený už v pracovných zmluvách a v priemere si vďaka nemu ľudia prilepšia o 647 eur. Čo sa týka odmien, často závisia od finančných výsledkov firmy počas roka. Vo všeobecnosti sú pri nich zamestnávatelia štedrejší a pridajú až 26 % svojich zamestnancov. Priemerná výška odmeny na Slovensku dosahuje 817 eur.

Ako to vyzerá v Košickom kraji ?

V Košickom kraji dostáva ku koncu roka 13. plat iba 19% % zamestnancov. V priemere si tak vďaka nemu prilepšia o 667 eur. Zamestnávatelia v kraji radšej priplatia zamestnancom na odmenách, keď ich dajú 29 % z nich. Ich priemerná výška sa pohybuje na úrovni 816 eur.

Nižší 13. plat ako u nás dostávajú aj v Prešovskom kraji (508 eur), kde ho firmy pridelia iba 13 % zamestnancov. Najmenšiu šancu na zisk odmien majú v Nitrianskom kraji, kde ich dostáva iba 22 % zamestnancov. V Prešovskom kraji sa ľudia musia zmieriť s najnižšou výškou odmeny, ktorá je v priemere iba 633 eur.

Kde si prilepšia najviac?

Na Slovensku ku koncu roka najviac získajú zamestnanci v Bratislavskom kraji, kde dostáva 13. plat 19 % z nich. Jeho výška sa pohybuje v priemere na úrovni 1 048 eur. Firmy tu ponúkajú tiež najvyššie odmeny, keď zamestnancom pridajú na finančných bonusoch až 1 397 eur. Odmeny dostáva až 29 % ľudí z Bratislavské¬ho kra­ja.

Výška 13. platu sa najčastejšie odvíja od pracovnej pozície a počtu odpracovaných rokov zamestnanca. Čím väčšia je firma, tým má zamestnanec väčšiu šancu na zisk 13. platu. Najčastejšie sú ním odmeňovaní ľudia vo výrobe a energetike (36 %) a najmenšiu šancu na jeho získanie majú vo finančných službách (19 %). Najvyššou sumou si ku koncu roka prilepšia zamestnanci informačných technólógií (893 eur). Naopak ľudia zamestnaní v ťažobnom priemysle dostávajú najmenší 13. plat vo výška 429 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM