Správy

Očkuje sa už aj na Luníku IX: Aký je záujem o vakcíny? FOTO, VIDEO

Výjazdový očkovací tím Košického kraja spustil očkovanie obyvateľov mestskej časti Luník IX. Aký bol záujem?

Ilustračný obrázok k článku Očkuje sa už aj na Luníku IX: Aký je záujem o vakcíny? FOTO, VIDEO
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Košický samosprávny kraj pokračuje v očkovaní v marginalizovaných komunitách. V pondelok 19. júla otvoril jednodňové očkovacie centrum na najväčšom rómskom sídlisku na Slovensku, na Luníku IX. Prihlásilo sa 120 ľudí.

Nízka zaočkovanosť

Vakcíny od výrobcu Pfizer/BioNTech podávali zdravotníci v priestoroch miestneho úradu. „Zaočkovanosť ľudí z marginalizovaných komunít je v súčasnosti výrazne nižšia oproti ostatným skupinám obyvateľov, preto sme sa rozhodli zriadiť simulované jednodňové očkovacie centrum aj na Luníku IX v Košiciach. Výjazdová očkovacia jednotka tu bude podávať vakcíny každý týždeň," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Ako dodal, bol vy rád, ak by sa v priebehu niekoľkých mesiacov zaočkovanosť na tomto sídlisku zvýšila. „Verím, že obyvatelia Luníka IX, ktorí sa dnes prišli zaočkovať, budú pozitívnym príkladom aj pre ostatných a aj vďaka nim sa v našom kraji podarí dosiahnuť kolektívnu imunitu,“ povedal.

Starosta príkladom

Prvým, kto sa v jednodňovom očkovacom centre dal zaočkovať, bol starosta mestskej časti Luník IX Marcel Šaňa. „Chcel som ísť príkladom pre ostatných, preto som sa dal zaočkovať ako prvý. Na dnešné očkovanie sa prihlásilo 120 ľudí, no pevne dúfam, že postupne sa prihlásia ďalší, aby sme skôr či neskôr dosiahli kolektívnu imunitu. Iba tak vieme chrániť naše zdravie aj zdravie ostatných,“ uviedol starosta.

Ako informoval TASR, rovnaké gesto urobil aj kontrolór mestskej časti (Jozef Filipko pozn. redakcie) „Miestni ho poznajú. Prišiel sa tu zaočkovať, aby sa nebáli,“ uviedol Šaňa. Medzi prvými sa prišla dať zaočkovať aj 49-ročná Margita Šaňová. Rozhodla sa tak urobiť preto, že chce byť zdravá. „Mám rodinu a nechcem, aby sa nakazili,“ povedala pre TASR.

Ďalšie očkovanie

Najbližšie bude jednodňové očkovacie centrum KSK otvorené na Luníku IX v utorok 27. júla, kedy bude župa na základe požiadavky mestskej časti očkovať jednodávkovou vakcínou Janssen od výrobcu Johnson&Johnson.

Mestská časť chce spolu s mestom Košice obyvateľov Luníka IX motivovať k tomu, aby sa dali zaočkovať. „Máme myšlienku, že to bude forma nejakého daru,“ spresnil starosta. Podľa jeho slov vakcináciu doposiaľ absolvovali desiatky obyvateľov sídliska, prípadne sú zaregistrovaní vo vakcinačných centrách. Na Luníku IX žije dokopy okolo 4 500 ľudí, počet obyvateľov nad 16 rokov predstavuje necelých 2 000.

Ako prebiehalo očkovanie na sídlisku si môžete pozrieť vo videu a priloženej galérii.

Očkovanie na Luníku IX
8
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM