Zuzana Vajayová Rôzne

Od novembra majú električky prednosť v jazde aj na priechodoch pre chodcov

Od 1. novembra si budú musieť dať chodci pozor na električky na priechodoch pre chodcov. V tento deň vstupuje do platnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá ruší povinnosť vodiča električky dať na priechode prednosť chodcom a naopak zavádza pre

Zákon o cestnej premávke sa tým prispôsobuje českým, rakúskym či nemeckým predpisom. Jedným z dôvodov pre tento krok je bezpečnosť premávky. „Električka má oproti autám oveľa dlhšiu brzdnú dráhu a nie je schopná zastaviť na mieste, čo si chodci často neuvedomujú a vchádzajú na priechod náhle a tesne pred vozidlom. Riskujú tým dopravnú nehodu s vážnymi následkami. Druhým dôvodom je potreba zatraktívnenia verejnej dopravy tým, že sa odstránia brzdenia pred priechodmi a zvýši sa tým cestovná rýchlosť. Električka vezúca desiatky či stovky ľudí si zaslúži, aby nemusela zastavovať pred priechodom kvôli jednému či niekoľkým chodcom,“ uviedol Martin Fundárek z občianskej iniciatívy Lepšia doprava.

Návrh na zmenu zákona v prospech bezpečnosti a zrýchlenia dopravy, ktorý pripravila občianska iniciatíva Lepšia doprava, sa podarilo presadiť aj s podporou Dopravného podniku Bratislava a Dopravného podniku mesta Košice.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM