Veronika Hunyadiová Správy

Odborári zablokovali cestu v Košiciach. Bojujú za vyššiu minimálnu mzdu, FOTO

Odborárov z OZ KOVO neodradilo ani počasie a silný lejak.

Ilustračný obrázok k článku Odborári zablokovali cestu v Košiciach. Bojujú za vyššiu minimálnu mzdu, FOTO
15
Galéria

Odborový zväz (OZ) KOVO zorganizoval v piatok 17. septembra v Košiciach malé protestné zhromaždenie. Približne 30 ľudí čiastočne obmedzilo dopravu na Gorkého ulici.

Zastavili dopravu

Odborári sa po 10.00 hod. začali prechádzať na priechode pre chodcov a striedavo blokovali oba smery Gorkého ulice. Vodiči veľké pochopenie nemali, na protestujúci reagovali trúbením a na mieste sa tvorili kolóny. Premávku prišla riadiť aj polícia.

„Nechceli sme nikoho nahnevať. Takýmto protestom chceme upozorniť na zhoršujúcu sa životnú úroveň obyvateľov, socio-ekonomickú situáciu a zhoršenie pracovných podmienok,“ uviedol pre Dnes24 predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna.

Pôvodne mal protest trvať dve hodiny, kvôli nepriaznivému počasiu a silnému dažďu ho ale ukončili už po hodine.

Menšie protesty

Protest v Košiciach bol prvý zo série podobných akcií v ďalších mestách v priebehu dvoch mesiacov, najbližšie sa tak stane 22. septembra v Poprade. Vzhľadom na to, že východ Slovenska patrí k regiónom s najnižšími platmi i zamestnaneckými možnosťami, chceli odborári upozorniť protestnými zhromaždeniami aj na túto nelichotivú stránku.

Formou malých protestov s desiatkami účastníkov chcú najprv upozorniť na uvedené problémy, neskôr chcú prejsť k väčším akciám a masovejším protestom, za predpokladu, že to pandemická situácia dovolí. Najväčší protest by sa podľa Machynu mohol konať v Bratislave približne v novembri.

Minimálna mzda

Hlavným motívom protestu na východe Slovenska je nespokojnosť odborov so zmenou výpočtu minimálnej mzdy, zmenami pri výpočte minimálnych mzdových nárokov či zmrazením príplatkov za neštandardné pracovné podmienky práce, v noci a cez víkendy. Odborári kritizujú aj zmeny v tripartite či zrušenie možnosti rozširovania odvetvových kolektívnych zmlúv.

„Dnes je obrovský tlak na sociálnych médiách, urobte generálny štrajk, ale my sme si urobili prieskum a zatiaľ ešte nie je Slovensko pripravené na generálny štrajk, lebo to je zastavenie v priereze všetkými odvetviami,“ povedal Machyna s tým, že nateraz ide o takúto formu protestu. Ten prišiel v Košiciach podporiť aj prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Marián Magdoško.

Ako to na mieste ráno vyzeralo si pozriete vo videu a v priloženej galérii.

Zdroj: Facebook
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM