Aktualizované Lukáš Zavacký Správy

Odklepnuté: Mesto schválilo čestné občianstvo pre Michaila Gorbačova

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach rozhodlo. Michail Gorbačov sa stal čestným občanom nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Odklepnuté: Mesto schválilo čestné občianstvo pre Michaila Gorbačova
Zdroj: TASR

Nedávno sme vás informovali o tom, že bývalý slovenský prezident, Rudolf Schuster, inicioval udelenie čestného občianstva mesta Košice pre taktiež bývalého, no sovietskeho prezidenta, Michaila Gorbačova. Návrh, ktorý predložil primátor Richard Raši nakoniec prešiel.

Ocenenie mu mesto udelilo za presadzovanie myšlienok slobody a demokracie, za reformné rozhodnutia, ktoré viedli k politickým a spoločenským zmenám, za mierové posolstvo, ktoré je životným princípom Európanov i Košičanov.

Podľa zdôvodnenia návrhu na čestné občianstvo práve mier spája M. Gorbačova s Košicami. „Mal 13 rokov, keď bol jeho otec Sergej Andrejevič Gorbačov počas druhej svetovej vojny v roku 1944 ranený v bojoch pri Košiciach. S oslobodeneckými vojskami chcel do Európy vrátiť mier. S myšlienkou slobody, mieru a demokracie neskôr Michail Gorbačov presadzoval dôležité reformné zmeny,“ uvádza sa v návrhu.

Exprezident R. Schuster pred poslancami uviedol, že M. Gorbačov, s ktorým sa osobne pozná, Košice často v rozhovoroch spomína a plánoval do mesta v minulosti prísť, návštevu mu však znemožnili pracovné a zdravotné dôvody. „Prisľúbil mi, že ak by toto ocenenie dostal, určite by do Košíc v máji prišie,“ povedal.

Za udelenie čestného občianstva hlasovalo 25 poslancov, 12 sa zdržali hlasovania, jeden bol proti. Sprevádzalo ho však niekoľko výhrad opozičných poslancov.

Poslanec Bernard Berberich pripomenul znenie štatútu mesta Košice, podľa ktorého sa ocenenie udeľuje osobám, „ktoré sa obzvlášť významným spôsobom zaslúžili o hospodársky, sociálny alebo kultúrny rozvoj mesta, jeho propagáciu a šírenie dobrého mena v zahraničí, alebo ktoré obohatili ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými výkonmi“. Ako však priznal B. Berberich, keď si pozrel dôvodovú správu, tak tam tieto odôvodnenia nenašiel.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM