Eva Mikulová Samospráva

Odľahlejšie obce obslúžia autobusy na zavolanie, FOTO

KSK spúšťa od 15. decembra službu Autobusy na zavolanie. Pomôžu obciam Hažín, Koňuš, Kašov, Malá Tŕňa, Byšta, Vojka, Petrikovce, Bretka, Hincovce a Slančík.

Ilustračný obrázok k článku Odľahlejšie obce obslúžia autobusy na zavolanie, FOTO
3
Galéria
Foto: Eva Mikulová

„Od tejto služby očakávame viacnásobne pozitívny efekt. Je to pomoc pre dotknuté obce mimo hlavnej trasy, no zároveň ušetríme peniaze kraju a čas tým cestujúcim, ktorí musia počas jazdy absolvovať zachádzku aj do dedín, kde nepristúpi žiaden pasažier. Ako jediný kraj na Slovensku budeme túto službu poskytovať v takomto veľkom rozsahu,“ vysvetlil predseda KSK Rastislav Trnka.

Aj do iných obcí

Ak sa Autobusy na zavolanie osvedčia, kraj ich rozšíri aj do ďalších obcí.

Požiadavku na zachádzku bude musieť cestujúci nahlásiť dopravcovi telefonicky, a to minimálne 60 minút pred štartom autobusu. So spoločnosťou eurobus, a.s. bude možné dohodnúť autobus na zavolanie telefonicky.

Nové autobusové spojenia

Kraj zlepšuje aj dopravnú obslužnosť počas voľných dní. Cez víkendy a štátne sviatky pridáva od 15. decembra 2019 štyri nové páry autobusových spojení medzi Košicami a Rožňavou.

Vo viacerých prípadoch budú mať nadväznosť najmä v smeroch na Dobšinú a Tornaľu. Týmto opatrením reaguje kraj na pokles diaľkových spojov, ktoré dané úseky obsluhovali v minulosti. Táto situácia nastala po zavedení takzvaných vlakov zadarmo.

Ďalšie klasické prímestské spoje medzi Sobrancami a Košicami mení župa od 15. decembra 2019 za expresné. Novinka sa týka spojov o 5.15 h zo Sobraniec s príchodom do Košíc o 6.55 h a z Košíc o 14.50 h s príchodom 16.23 h do Sobraniec.

Expresné autobusy majú zastávku iba v Michalovciach, v Sečovciach a v Hriadkach v prípade potreby. Cesta autobusom medzi Košicami a Sobrancami sa tak vďaka expresným spojom skráti v priemere o 15 minút.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM