Rôzne

Stoja za krásny výlet: 4 hrady v okolí Michaloviec, ktoré by mal spoznať každý

V okolí Michaloviec sa dajú objavovať všakovaké hrady. Komu by už neprišlo vhod vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie a vyvetrať si hlavu.

Ilustračný obrázok k článku Stoja za krásny výlet: 4 hrady v okolí Michaloviec, ktoré by mal spoznať každý
Zdroj: TASR

V okolí nášho mesta sa dajú nájsť rôzne známe, ale aj menej známe hrady. My vám teraz prinášame štyri tipy, ktoré možno zlákajú na pekný výlet aj práve vás.

Viniansky hrad

Viniansky hrad je zrúcanina gotického hradu pri obci Vinné v okrese Michalovce. Postavený bol na sopečnej kryhe na južných výbežkoch Vihorlatských vrchov. Hrad postavili pravdepodobne v druhej polovici 13. storočia na ochranu cesty, ktorá viedla do Poľska. Hrady v neďalekom Brekove a Jasenove mali podobnú funkciu. Počas bojov uhorského kráľa Mateja a poľského panovníka Kazimíra IV. bol v roku 1466 objekt ťažko poškodený. Začiatkom 16. storočia hrad opravili a opevnili. V roku 1594 ho cisárske vojsko pri dobýjaní opäť poškodilo. O niečo neskôr bol hrad opravený, v polovici 17. storočia ho majitelia opustili a presťahovali sa do obce, kde si postavili kaštieľ. Začiatkom 18. storočia pri likvidovaní protihabsburského povstania dal cisár hrad zbúrať.

Čítajte tiež: Záchrana hradu nad obcou Vinné pokračuje: Objavili vzácne artefakty, kastelán prezradil viac

Na gotickej veži je kamenné kvádrovanie, otvory okien a dvier, ako aj časti starých omietok. V paláci sú stopy po kozuboch a nike, pod palácom zaklenuté pivničné priestory. Vo vonkajšom múre, ku ktorému pristavali aj hospodárske budovy je zachovaná výlevka. Hrad doteraz obklopuje sústava mohutných valov. V súčasnej dobe na hrade Vinné pôsobí o.z. Zemplínsko-užská hradná cesta, ktorá sa snaží o obnovu hradu. Hrad na obcou Vinné postupne odhaľuje svoje tajomstvá

Brekovský hrad

Brekovský hrad bol stredoveký hrad, ktorého ruiny možno už zďaleka ľahko vidieť pri ceste medzi Strážskym a mestom Humenné. Bol vybudovaný v stredoveku ako strážny hrad spolu s inými blízkymi hradmi – Jasenov, Vinné, Čičava. Postavili ho v 13. storočí a patril do sústavy hradov na uhorsko – poľskej ceste. V prvej polovici 15. storočia zosilnili jeho opevnenia a krátko potom zohral významnú úlohu vo vnútropolitických zápasoch, najmä v roku 1466, keď sa pod jeho hradbami stretli v boji vojská kráľa Mateja Korvína a jeho odporcu, poľského kráľa Kazimíra IV.

Čítajte tiež: Úchvatné divadlo: Brekovský hrad vystúpil z tmy, pozrite si vo VIDEU pohľad z obce!

Dodnes ostali zachované múry do výšky až troch podlaží, jasne naznačujúci predchádzajúci stav budov. Viditeľné sú aj brány, prechod do horného hradu, ktorý bol pravdepodobne vybavený padacím mostom.

Jasenovský hrad

Jasenovský hrad je zrúcanina hradu na zalesnenom chrbte Humenských vrchov zhruba 4 km na juh od Humenného (392 m n. m.). Hrad vznikol pravdepodobne po vpáde Tatárov v 13. storočí. Mal strážiť prístupovú cestu vedúcu z južného Slovenska smerom na Humenné a ďalej na sever. Pravdepodobne ho postavili Račkajovci.

Čítajte tiež: Jasenovský hrad sa dočkal: Po 100 rokoch sa tam opäť muruje

Horný hrad pozostával z paláca, štvorhrannej veže a kamenných hradieb. Postavili ho začiatkom 14. storočia. V prvej tretine 15. storočia hrad opevnili. Ďalšie stavebné činnosti prebiehali počas 15. až 17. storočia súviseli s opevnením hradu proti vonkajšiemu nebezpečenstvom. Zo stredovekého hradu sa zachovali predovšetkým murivá paláca a šijovej veže a v interiéri objektu nepatrné zvyšky renesančných klenieb. Ak si chcete pozrieť nielen zachovalé výpadové bránky do renesančného opevnenia, ale aj vnútorný hrad, choďte skoro na jar, podarí sa vám možno aj pár fotografií.

Tibavský hrad

Zrúcaniny Tibavského hradu sa nachádzajú neďaleko obce Podhoroď, ktorá leží asi 15 km od Sobraniec. Leží na bralnatom vrchu nad bývalým kameňolomom, kedysi obnažená časť kameňolomu tvorila severozápadné úbočie hradu. Hradný kopec je na pravej strane cesty pri vychádzaní z obce smerom na Ubľu. Prvá zmienka o Podhorodi pochádza z roku 1404 a súvisí s krádežou na Tibavskom hrade. Postaviť ho dali páni z tibavského panstva, ktorí v tom čase patrili k najmocnejším v kraji. Voľba na Podhoroď, čiže Podhradze, ako vtedy obec pod hradom nazývali, padla preto, lebo to bola najvýznamnejšia obec tibavského panstva, väčšia ako všetky okolité sídla.

Čítajte tiež: Kamenný strážca na východe skrýva tragickú povesť: Najvýchodnejší a najmenší hrad v našom okolí, FOTO

Aby to celé bolo trochu komplikovanejšie, dali tibavskí páni postaviť ešte jeden hrad v neďalekých Choňkovciach, ktorý tiež niesol názov Tibavský hrad. Na hradnom kopci nad Podhoroďou nájdeme sotva niekoľko zvyškov múrov. Oplatí sa však vystúpiť hore, pretože sa vám naskytne jedinečný výhľad na Podhoroď i celé okolie.

Môže vás zaujímať:

FOTO: Viniansky hrad zdobí nový architektonický prvok. Na hradný palác sa vracia život!

Kaskadér na bicykli predviedol v okolí Vinianskeho hradu adrenalínovú jazdu, ZÁBERY stoja za to: Čo na to ale ochranári?

FOTO: Štyri hrady v okolí Michaloviec, ktoré by mal spoznať každý
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM