Veľká noc v Michalovciach a okolí: V mnohých domácnostiach nechýba hrudka či pascha
Aj v Michalovciach a okolí už začína vládnuť veľkonočná atmosféra. V mnohých domácnostiach sa stále nezabúda na tradície. Ľudia nám prezradili viac.
V mnohých domácnostiach po roku už opäť začína vládnuť veľkonočná atmosféra. Tak je to aj v našom regióne. Spýtali sme sa ľudí z Michaloviec a okolia, ako zvyknú prežívať sviatky a aké dodržiavajú tradície.
Nesie sa v sviatočnom duchu: Michalovské námestie dostalo veľkonočný šat, FOTO
Hrudka z 30 vajec
Obdobie príchodu Veľkej noci prežívame odlišne. Niektorí z nás túžobne čakajú na pracovné voľno, nemálo z nás sa zvŕta v kuchyni a niektorí si trúfnu napríklad aj na vlastnoručne vyzdobené kraslice. „Veľká noc je o ukrižovaní Ježiša, vtedy prídu do kostola i tí zriedkaví návštevníci, ale nie je to len o kostole, aj o spoločnom stretnutí rodín,“ vyjadrila sa Mária z Hažína. Pre náš portál prehovorila aj Lenka, ktorá podľa jej slov nemá čas zatiaľ myslieť na sviatky, čaká kým bude mať v práci voľno. „Mám šťastie, že všetko za mňa pripraví mamina, najradšej mám hrudku, tradične ju robievame z 30 vajec,“ dodala.
Ak by ste si mysleli, že hrudku vedia robiť len ženy, dôkazom toho, že ste na omyle, je aj Adam z Michaloviec, ktorý vie ako na to. "Koláč nepečiem, do kostola nepôjdem, ale hrudku urobiť viem a robím tradičné misy s klobásou, šunkou, vajíčkom, " pochválil sa nám. Obľúbenú pochúťku žltej farby niektorí robia aj s hrozienkami.
Výslužka po oblievačke
Na mnohých veľkonočných stoloch nesmie chýbať vlastnoručne pripravená cvikla s chrenom. Michalovčanka Mária ju pripravila už minulý týždeň, Anna zo Zalužíc v stredu kvôli vnučke, ktorej ju posielala na západ Slovenka.
Zemplínčania si svoje zvyky udržujú totiž aj ďaleko od domova.„Dodržujem všetky naše zemplínske zvyky. Tu v okolí západu robia babu – je to taký koláč s údeným,“ vysvetlila Linda, ktorá návštevy na západnom Slovensku vždy očarí hrudkou. „Hrudku na západnom Slovensku vôbec nepoznajú. Radšej tu šibú než oblievajú a je zvykom po šibačke naliať domáce pálené.“ To máme na Zemplíne rovnaké – po oblievačke peniaze, čokoládové vajíčko alebo pálenka.
Svätenie paschy
Väčšina opýtaných nám prezradila, že doma pešie paschu – biely malý koláč. „Uložíme ho do košíka, ktorý v nedeľu skoro ráno posvätí farár. Posvätené jedlo už raňajkujeme a tým ukončujeme už pôst,“ vysvetlila Katka, ktorá dodala, že piatok je veľký pôst, sobotu upratujú, pečú, chystajú sa na nedeľu a v nedeľu už hodujú.
V našej fotogalérii si môžete pozrieť, ako sa už ľudia z Michaloviec a okolia pripravili na veľkonočné sviatky.
Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia