Ľudia v obci neďaleko Rožňavy na staré zvyky nezanevreli: Dodnes sa venujú remeslám a chovu zvierat
Ľudia v obci neďaleko nášho mesta sa dodnes, aj keď v menšej miere, venujú remeslám svojich predkov. Nechýba kováčska dielňa a keramikár.
V minulosti, keď sa obec Kobeliarovo osídľovala, tam žilo podľa starostu Jaroslava Nemčka veľa remeselníkov. Súviselo to s tým, že to bol zdroj ich obživy. Dnes majú v obci jednu kováčsku dielňu a keramikára. „Niekedy bolo remeselníkov viacej, každý si pomáhal, ako vedel. Nezachovalo sa to kvôli tomu, lebo ľudia chodievali za prácou do železorudných baní do Nižnej Slanej,“ skonštatoval starosta.
Kováč svoje umenie nezaprie
Ľuboš Šmegner sa kováčstvu venuje od roku 1996. „Urobil som si kováčsky a podkúvačský kurz. Ľudia chceli aj so železom niečo, lebo som mal vyhňu, tak som sa učil aj klasické kováčstvo. Viac-menej opravujem sekery, čakany a iné drobné veci. Podkovy nevyrábam, lebo sa to neoplatí, tie už kupujem hotové,“ skonštatoval remeselník.
Na kováčskom remesle je podľa neho najnáročnejšie odhadnúť teplotu kutia a kalenia. „V súčasnosti je veľmi veľa druhov železa, čo sa týka zloženia. Kedysi kováči robili podľa teploty, ale bolo, ako to oni volali, kujné železo. Teraz sa to odhaduje ťažšie, keďže je rôzne zloženie železa,“ vysvetlil Šmegner.
Okrem práci vo svojej dielni chodieva i podkúvať kone. „Je možné to robiť za tepla i za studena. Za tepla je to lepšie v tom, že sa ľahšie formuje podkova,“ prezradil Šmegner.
V obci majú nielen kováča, ale i keramikára. „Milan Laciak má v staršom dome z roku 1918 klasickú pec, ktorú využíva na pálenie keramiky. Vyrába ju príležitostne, keď ho niekto o to požiada. Vie vyrobiť krčah, hrniec, alebo ozdobnú panvicu,“ priblížil starosta obce.
Chov domácich zvierat nezanikol
Kobeliarčania sa nevenujú len remeslám, ale i chovu domácich zvierat. V okolitých obciach podľa starostu vznikli farmári, ktorí vo väčšej miere chovajú či už ovce, ošípané, kravy, alebo býky, ale súkromne je to pomenej. „U nás sa to dosť rozrástlo. Ja sám osobne chovám doma ovečky. Ľudia chovajú väčšinou sliepky, kačky, husi, ošípané, kozy a hovädzí dobytok. Ovečky väčšinou v jari dávame na salaš, ktorý patrí pod Poľnohospodárske družstvo vo Vlachove, kde majú takmer 600 oviec. Je pekný pohľad na ovce, ktoré sa pasú po celom našom chotári,“ dodal Nemčko.