Peter Simon Kultúra

Ochutnávka vín v Jablonove: Pozrite si, aký program na vás čaká

Starosta obce Jablonov nad Turňou pozýva všetkých fajnšmekrov, ktorí dokážu oceniť lahodnú chuť a kvalitu, na tradičnú ochutnávku vín z Turnianskej vínnej cesty. Pozrite si, aký program na vás ešte čaká :)

Ilustračný obrázok k článku Ochutnávka vín v Jablonove: Pozrite si, aký program na vás čaká
Zdroj: TASR

Podujatie sa uskutoční pri príležitosti 4. výročia založenia Gemersko – Turnianskeho rádu rytierov vín sv. Urbana.

Slávnostné otvorenie akcie začne už 25. 4. 2015, teda v sobotu od 8:30 hod. v miestnom kultúrnom dome. Degustácia predstaví to najlepšie z tejto známej vinohradníckej oblasti a návštevníci budú mať možnosť zásobiť sa z ponuky pivníc miestnych vinárov.

„Obec Jablonov nad Turňou a okolité obce pod Soroškou disponujú dlhodobou tradíciou pestovania révy vínnej. Ako súčasť moldavskej vinohradníckej oblasti sa tento kraj podieľa na produkcii vín, ktoré pre svoje krásne „kyselinky“ boli obľúbeným artiklom už aj v časoch monarchie," uviedol pre náš web vinár Elemír Bartha.

Ako ďalej dodal, keby to mal zhrnúť, podujatie je predovšetkým o sláve vína, ako prejav úcty ku práci dnešných ľudí nadšencov a milovníkov vína a samozrejme prejav úcty aj ku práci predkov, ktorý pretvorili skalnaté stráne Sorošky na úrodnú pôdu a tým vytvorili podmienky pre pestovanie hrozna. „Táto oblasť nazývaná tiež „slovenské toskánsko“ sa zaradila medzi významné vinohradnícke oblasti, kde nepopierateľne patrí, nie z hľadiska množstva produkcie. Skôr by som povedal z hľadiska výnimočnosti tunajších vín a v neposlednom rade i kvôli nádhernej panoráme do ktorej sú tunajšie vinohrady situované," dodal Bartha.

Gemersko Turniansky rád rytierov vín sv. Urbana zároveň oslávi 4. výročie svojho vzniku. Jeho zakladateľmi sú nielen vinohradníci, ale aj poskytovatelia turistických služieb. Táto verejná ochutnávka má za cieľ propagovať miestne tradície Turnianskej vínnej cesty a Slovenského krasu.

Kompletný program:
8:30 – Slávnostné otvorenie
8:45 – Vyhlásenie výsledkov a odovzdávanie cien
9:00 – Odchod v sprievode z kultúrneho domu do kostola Reformovanej cirkvi v Jablonove nad Turňou na ekumenickú bohoslužbu.
9:15 – Ekumenická bohoslužba spojená s prijímaním čestných členov do Európskeho rádu vinných rytierov
11:00 – Tombola

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM