Peter Simon Správy

Rožňava v roku 2016: 10 tém, ktoré otriasli mestom a okolím

Rok priniesol množstvo zaujímavých udalostí a ľudských príbehov. Na čo Rožňavčania najviac klikali?

Ilustračný obrázok k článku Rožňava v roku 2016: 10 tém, ktoré otriasli mestom a okolím
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Rok 2016 na udalosti nebol skúpy. Rožňavčania chceli vedieť nielen smutné správy z našich ciest. Čítali aj o skvelých nápadoch či zaujímavých ľuďoch. Pozrite, ktoré články si v uplynulom roku vyslúžili najviac kliknutí.

Vlado (19) z Rožňavského okresu má nezvyčajný talent

Vladimír Tököly z dedinky Honce v Rožňavskom okrese. Má 19 rokov a študuje politológiu. Vo svojom voľnom čase sa však venuje milej činnosti. Veď pozrite tie nádherné kresby. Okrem štúdia na vysokej škole sa vo svojom voľnom čase venuje kresleniu. Ako povedal, túto činnosť vykonáva už od malička, kedy si čas krátil sedením za stolom nad papierom.

Veľkolepá svadba v Betliari

Najvýznamnejším sprievodným podujatím výstavy Žofia – Pani Krásnej Hôrky bola nepochybne inscenovaná baroková svadba. Svadobných hostí prišlo neúrekom. Podľa slov kultúrno-propagačnej manažérky betliarskeho múzea Judity Krajčiovej to bolo niečo vyše 2 500 ľudí. Svadobní hostia mali možnosť zažiť aj autentické salvy z diel. Tie boli podľa historických prameňov taktiež súčasťou svadby Žofie Serédyovej a Štefana Andrássyho zo 17. storočia. Prítomní tak videli pravú rekonštrukciu tejto historickej udalosti. Podujatie bolo spojené s dobovou hostinou a tancami. Program trval približne 90 minút. Celá realizácia prebehla na pódiu pred historickým kaštieľom pri fontáne.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Takto si Rožňavu pamätá málokto

Nostalgická spomienka na Rožňavu z archívu Gemerského osvetového strediska – z dielne Filmového klubu Gemerfilm. Pozrite si, ako to vyzeralo v našom meste pred desiatkami rokov. Niektoré lokality sa zmenili na nepoznanie.

Umelec z Rožňavy o nezvyčajných tetovaniach

K tetovaniu sa dostal, keď mal 17 rokov a nechal si spraviť svoje prvé tetovanie. Zapáčilo sa mu to. Nešlo ani tak o „kerku“, ale zaujalo ho práve to, ako sa to robí. O pár týždňov si vyrobil svoj vlastný strojček a prvé pokusy mohli začať. Od vtedy sa tomu venuje už 8 rokov, z toho aktívne približne päť. Ako nám umelec prezradil na začiatok s úsmevom, tie prvotné tetovania boli fakt zaujímavé, avšak neboli najkrajšie. Postupom času, získavaním praxe a nových skúseností sa však posunul na profesionálnu hranicu.

Pocta pre darcov krvi

V Rožňave slávnostne ocenili darcov krvi. Udalosť je dobrým zvykom aj v Rožňave. V stredu Slovenský červený kríž – spolok Rožňava ocenil darcov a odovzdal im zlaté a diamantové Jánskeho plakety. Dvaja z nich sú dokonca stonásobní darcovia, vieme koľko stojí krv.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V okolí Rožňavy vyčíňala žltačka

V okrese Rožňava hygienici evidovali desiatky prípadov vírusovej hepatitídy typu A (VHA). V tejto súvislosti prijali viaceré protiepidemické opatrenia. Prvé prípady sa podľa hygienikov vyskytli v septembri v rómskej osade v Joviciach, kde evidovali 52 potvrdených prípadov v epidemiologickej súvislosti. V obci zakázali aj hromadné podujatia. Zároveň hygienici vypracovali edukačné letáky, ktoré rozposlali všetkým obciam, školám, nemocnici a ambulanciám. Distribuovali ich aj do autobusov verejnej dopravy a niektorých prevádzok.

Zdroj: TASR

Na toto sme právom hrdí

Sú vzácne, krásne a každá z nich v sebe ukrýva akýsi unikát. Neďaleko nášho mesta sa nachádza hneď niekoľko jaskýň, ktoré by mal poznať každý správny Rožňavčan. Rôzne jaskyne a rôzne informácie. Pripomeňte si informácie, ktoré ste získali z nášho článku.

Zdroj: TASR

Gombasecká mapa sa bude prepisovať

Vyznávačom jaskyniarstva bratom Tomášovi a Ľubošovi Suchému z jaskyniarskej skupiny Speleo Rožňava sa podaril svetový objav. Tí v známej Gombaseckej jaskyni objavili mohutné, zatiaľ neprebádané priestory, ktoré ponúkajú krásnu výzdobu. Teraz vám však prinášame zábery ďalšieho člena skupiny, ktorý zaznamenal majestátnosť priestorov v porovnaní s dospelým človekom.

Foto: Miroslav Šichula / Zdroj: Dnes24.sk

Marek to rozbalil na netradičnom mieste

Známy umelec Marek Milko dostal zaujímavú ponuku na netradičnom mieste. Po zvážení sa pustil do práce. Vzniklo dielo, ktoré stojí za povšimnutie. Zaujímavý nápad, aj miesto. Takto by sa dalo hodnotiť dielo, ktoré vzniklo len nedávno v obci Čierna Lehota. Miestne zastupiteľstvo dostalo myšlienku, ako aspoň trošku oživiť interiér miesta, kde pravdu povediac radi určite nechodíme. Oslovili známeho umelca z nášho okolia. Ten výzvu prijal s pokorou a pustil sa do majstrovania, napokon vzniklo niečo, čo stojí za obdiv.

Foto: Marek Milko

Gynekológ Attila Anna otvorene

Čo mladé dievčatá najčastejšie privádza k dverám gynekologickej ambulancie, sme zisťovali u známeho lekára z Rožňavy. Attila Anna nám okrem toho prezradil aj najdojímavejšie momenty z jeho ambulancie. Najmladšia tehotná tínedžerka v našom meste mala len 13 rokov!

Foto: ilustračné

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM