Peter Simon Kultúra

Šikovný ťahák na víkend: Toto nás čaká v Rožňave a okolí

Pred nami je vytúžený víkendový oddych. Radi by ste si odskočili niekam zrelaxovať? Akcie, na ktoré sa oplatí zájsť, nájdete priamo v Rožňave a blízkom okolí.

Ilustračný obrázok k článku Šikovný ťahák na víkend: Toto nás čaká v Rožňave a okolí
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Tokaj na Gemeri

18. – 19. október 2018 od 9:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
Možno skôr si odskočíme k moru, ako za roh k susedom, pričom Košický kraj sa môže pýšiť viacerými krásnymi miestami, mestami alebo atrakciami, ktoré ho robia atraktívnym, a zároveň zaujímavým pre verejnosť, či turistov z celého Slovenska. Jedným zo zámerov kultúrnej ponuky Gemerského osvetového strediska (GOS) na nasledujúce obdobie je predstaviť kultúrne, prírodné a historické dedičstvo aj iných regiónov kraja a poskytnúť tak Gemerčanom dôvody na ich spoznávanie.

Gemer v období 1. ČSR

18. – 19. október 2018 od 9:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
V roku 2018 si v Českej republike a na Slovensku pripomíname významné výročie v dejinách Slovenska – 100. výročie vzniku Československa. Banícke múzeum v Rožňave sa zároveň pripája k aktivitám ostatných múzeí a ostatných kultúrnych inštitúcií v rámci tzv. Osmičkových rokov (1918, 1938, 1948 a 1968) výstavou Gemer v období 1. ČSR.

Po stopách tajomného grófskeho páru – prednáška

18. október 2018 od 17:00 hod., Kultúrno-kreatívne centrum Kláštor, Betliarska 2
Dionýz Andrássy, rodák z Krásnohorskej Dlhej Lúky, syn Juraja, majiteľa železiarní v Drnave, a baní v jej okolí, sa po skončení štúdii práva na univerzite v Bone, zamestnal vo Viedni, kde stretol slečnu, do ktorej sa zamiloval, ktorá ale nebola šľachtického pôvodu, čo mu ale nebránilo, aby si ju vzal za ženu – a takto sa začal romantický príbeh, dnes už legendárneho páru, po stopách ktorého sa Ferenc Ambrus pustil pred rokom, i objavil i čo-to zatiaľ nepoznané. Kde chodil, čo som našiel, videl, by aj rád ukázal…

Kino Apollo

18. október 2018 od 19:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
MILADA – Životopisný / Dráma / Historický, Česko, 2017, 130 min. Ambiciózne dielo sleduje osudy jednej z najväčších tuzemských postáv 20. storočia. Politička Milada Horáková patrí medzi osobnosti, ktoré sa postavili nacizmu i komunizmu. Dramatizácia poslednej dekády jej života ukazuje, akým peklom si musela statočná žena prejsť.

Víkendový kurz tkania v Rožňave

19. október 2018 od 14:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pre veľký záujem aj v tomto roku organizuje víkendový kurz tkania, ktorý sa uskutoční 19. – 21. októbra 2018 v Dome tradičnej kultúry Gemera.

Fauna Sudánu v minulosti a dnes – prednáška

19. október 2018 od 17:00 hod., Kaštieľ Betliar
V betliarskom múzeu sa uskutoční posledné zo sprievodných podujatí organizovaných ku výstave Sudán 1911, Andrássyovci vo svete – svet v Betliari. Pozvanie prijal zoológ doc. Marcel Uhrin, PhD., ktorý nám predstaví africkú faunu v kontexte cesty grófa Gejzu Andrássyho do Sudánu v roku 1911. Dozvedieť sa budete môcť zaujímavosti o tom, ako sa mení krajina Afriky a napríklad rozšírenie niektorých druhov, ktoré už dnes v Sudáne nežijú. Súčasťou podujatia bude aj komentovaná prehliadka exotických trofejí Andrássyovcov, ktoré sú súčasťou výstavy Sudán 1911.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM