Škola sa zapojila do zaujímavého projektu: Pustili sa do boja proti obezite, FOTO
Žiakom a učiteľom na Základnej škole Zlatá 2 v Rožňave záleží na svojom zdraví a aktívne chcú bojovať proti obezite. Preto neváhali a zapojili sa do 2. ročníka projektu „Viem, čo zjem“.
Projekt „Viem, čo zjem“ patrí do celosvetového programu a na Slovensku odštartoval v školskom roku 2017/2018 už svoj druhý ročník. Projekt prináša spoločnosť Nestlé Slovensko v spolupráci s odborným garantom – Úradom verejného zdravotníctva SR. Zapojením školy do projektu „Viem, čo zjem“ získajú žiaci 3. – 6. ročníkov cenné vedomosti o význame zdravého stravovania.
Ako informovala zástupkyňa školy Zuzana Fábiánová, zábavnou formou si osvoja zásady správnej a vyváženej stravy, zorientujú sa v zložení potravín a správnom spôsobe ich konzumácie či skladovania. Cieľom projektu je tiež oboznámiť žiakov s rizikami, ktoré so sebou nesprávna výživa prináša. „Dozvedia sa o problémoch, ako je nedostatok živín alebo naopak, obezita u niektorých našich detí. Prihlásené triedy už absolvovali dve kolá zaujímavých prednášok o správnej výžive. Realizované boli formou interaktívnych materiálov, ako sú pracovné listy a kvízy. Žiaci sa počas trvania projektu navyše zapájajú do súťaží, v ktorých môžu vyhrať zaujímavé ceny pre seba aj školu,“ spresnila.
Deti najprv absolvovali prednášku s pracovníčkou Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) v Rožňave s pani Mgr. Silviou Lengovou na tému Vyvážená strava. „Prostredníctvom zábavných aktivít a diskusie žiaci preskúmali, ako by malo vyzerať zloženie vyváženého a zdravého jedálneho lístka. Správny výber potravín a frekvencia ich konzumácie je jedným z hlavných faktorov prevencie vzniku civilizačných ochorení. Vďaka potravinovej pyramíde sa žiaci naučili určiť optimálny podiel potravín vo svojom stravovaní,“ uviedla zástupkyňa školy.
Potom nasledovala vyučovacia hodina s pedagógom školy. „Triedni učitelia zorganizovali triednickú hodinu, ktorá bola pokračovaním úvodnej témy. Každá trieda si mohla vybrať jednu z troch tém: Hygiena a potraviny, Ovocie a zelenina alebo Vyvážená strava. V máji si žiaci prinesú občerstvenie na piknik, ktorý zorganizujú v areáli školy alebo na výlete. Ich úlohou bude opísať a zdokumentovať, ako by mal vyzerať piknik detí, ktoré vedia, ako sa zdravo a chutne stravovať. Piknik si pripravia podľa svojich vlastných predstáv. Zapojené triedy budú môcť počas trvania celého ročníka projektu získať bonusové body, a tým získať ocenenia nielen pre školu, ale vyhrať zaujímavé ceny aj pre seba,“ povedala na záver Fábiánová.