Peter Simon Správy

Prírodný úkaz pri Rožňave: Obľubovala ho aj grófka Andrássyová

Viaceré zaujímavosti spojené s históriou baníckej obce Vlachovo v Rožňavskom okrese dodnes lákajú množstvo návštevníkov. Či už sú to stavby po slávnom rode Andrássyovcov, alebo prírodný útvar v strede obce, ktorý mala grófka v obľube.

Ilustračný obrázok k článku Prírodný úkaz pri Rožňave: Obľubovala ho aj grófka Andrássyová
Zdroj: TASR

Prvá písomná zmienka o obci, ktorá leží v juhovýchodnej časti Slovenského rudohoria, v údolí rieky Slaná, je z roku 1427. Ako poznamenal starosta obce Peter Pakes, vtedy už bolo na tomto území zapísaných 40 port. „Znamená to, že obec zrejme vznikla skôr. Bola to pôvodne banícka osada. Traduje sa, že ju založili Nemci, keď postupovali po rieke Slaná a hľadali ložiská rudy. V obci sa dodnes nachádzajú ešte zachované niektoré vstupy do baní ako napríklad medenej a niektorých báň na železnú rudu. Hovorí sa, že sa tu ťažilo i zlato, nie je to celkom potvrdené, ale vraj to tak bolo,“ prezradil starosta.

Názov obce sa niekoľkokrát menil. „Nemecký názov Lampertsdorf pravdepodobne vyplýval z názvu bane Lampert, čo bol obvyklý spôsob pomenovania osád založených v blízkosti ťažby. Pomaďarčený bol na Lampertfalva. Neskôr bol zavedený názov Alahapataka, v roku 1824 to bol názov Osada Wlachow, ktorý opäť pomaďarčili na Oláhpatak. Tento názov trval až do roku 1920, keď už v novovzniknutej Československej republike dostala obec názov Vlachov a až v roku 1946 terajší názov Vlachovo,“ vysvetlil starosta.

V strede obce sa nachádza prírodný skalnatý útvar, ktorý miestni volajú „skauka“. „Nevieme, ako vznikol. V minulosti na vrchu tejto skaly mala grófka Andrássyová malý altánok, takú malú vyhliadku. Z brala sa dívala na celú obec, na svojich poddaných. Zachoval sa tam kríž na pamiatku. V roku 2009 sme vytesali do brala skalnaté pódium, na ktorom sa konajú rôzne folklórne vystúpenia,“ uviedol Pakes.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM