Peter Simon Kultúra

Výstava národného umelca Ukrajiny v Rožňave: S manželkou predstaví spoločné diela

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva všetkých záujemcov na spoločnú výstavu manželov Borisa a Viktoriye Kuzmovcov, ktorú nazvali Dvaja.

Ilustračný obrázok k článku Výstava národného umelca Ukrajiny v Rožňave: S manželkou predstaví spoločné diela
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala Eva Lázárová z Baníckeho múzea v Rožňave, Boris Kuzma nie je pre návštevníkov Galérie Baníckeho múzea v Rožňave neznámy. Zúčastnil sa Medzinárodného maliarskeho plenéru a sochárskeho sympózia, ktoré organizovalo Banícke múzeum v roku 2008. Plenér bol spojený s výstavou, kde boli prezentované diela účastníkov. Jeho manželka Viktoriya bude prezentovať svoju tvorbu premiérovo. Obidvaja autori vystavujú doma aj v zahraničí.

„Boris Kuzma vyštudoval Ľvovský polytechnický inštitút, fakultu architektúry. V období rokov 1989 – 1994 bol zástupcom hlavného architekta v Užhorode, od roku 1999 pôsobí ako predseda Zakarpatskej organizácie Národného združenia umelcov Ukrajiny. Od roku 2006 ako profesor stojí na čele katedry dizajnu Zakarpatského umeleckého inštitútu a zastáva mnoho ďalších odborných postov. Získal viaceré ocenenia, je národným umelcom Ukrajiny,“ uviedla Lázárová.

Následne doplnila, že sa venuje maľbe, grafike a kresbe, ktoré dokáže podať veľmi originálne. Inšpirujú ho mestské veduty, ale maľuje aj kvety a zátišia.

„Viktória Kuzma študovala na Užhorodskej škole dekoračného a remeselného umenia A. Erdeliho, navštevovala hodiny umeleckej výzdoby a získala kvalifikáciu umelec – dizajnér. V štúdiu pokračovala na Užhorodskej národnej univerzite, kde sa na Fakulte histórie venovala dejinám staroveku a stredoveku. Od roku 2016 ako profesorka na Fakulte histórie Užhorodskej národnej univerzity vedie Katedru starovekého východu a stredoveku. Ako dizajnérka a dekoratérka má blízko ku kombinovaným technikám, venuje sa aj maľovaniu na sklo. Zaoberá sa figurálnou tvorbou, jej doménou sú hlavy Madony – ako ženy, matky,“ spresnila Eva Lázárová.

Výstava DVAJA bude sprístupnená verejnosti od 4. apríla 2019 a potrvá do 16. mája 2019. Finisáž sa bude konať 16. mája 2019 o 15:30 hod. v priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM