JAB Rôzne

Máme byť na čo pyšní: 3 pozoruhodné výtvory, ktoré by mal poznať každý Novovešťan

V okolí Spišskej Novej Vsi je známych hneď niekoľko historických výtvorov, na ktoré máme byť právom prečo pyšní. Veď sledujte...

Ilustračný obrázok k článku Máme byť na čo pyšní: 3 pozoruhodné výtvory, ktoré by mal poznať každý Novovešťan
7
Galéria
Zdroj: Miroslav Števík

V okolí Spišskej Novej Vsi je známych hneď niekoľko pozoruhodných historických výtvorov, ktoré stoja za bližšie spoznanie. Vybrali sme zaujímavú trojicu z nich. Pozrite sa na ne spolu s nami.

Veža uprostred poľa

Kostolná veža, ktorá stojí uprostred poľa je jediným pozostatkom bývalej obce. Ako nám povedal historik z Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi Miroslav Števík, ide o precíznu kamenársku prácu pretože tam stojí už 700 rokov. Z toho 400 je opustená. História kostolnej veže siaha podľa slov odborníka do 13.storočia, kedy bola súčasťou Kostola sv. Stanislava v dedine s krásnym názvom Miloj. Legenda hovorí, že obyvatelia tejto dediny viedli hriešny život a z tohto dôvodu sa prepadla, skutočnosť však bola iná.

Zdroj: Miroslav Števík

„V 16.storočí zanikali menšie sídla, hlavne pre nepriaznivé klimatické podmienky. Ľudia sa sťahovali do väčších miest za úrodnejšou pôdou a hlavnú úlohu bezpochyby zohral aj nedostatok vody, pretože v tejto dedine nebol žiaden vodný tok,“ uviedol Števík. Po opustení dediny murivo lode kostola využili Csákyovci na stavbu renesančného sídla v Spišskom Hrušove. Odvtedy však stojí uprostred poľa iba mohutná kostolná veža, ktorá pripomína, že tam kedysi existovala dedina s názvom slovenského pôvodu Miloj.

Kostol najsvätejšej trojice

Kostol najsvätejšej trojice v neďalekej Chrasti nad Hornádom pochádza pravdepodobne z 12. storočia a vzbudzuje podľa slov historika obrovské diskusie aj medzi odbornou verejnosťou. Kostolík a fara stoja na prírodnej pamiatke Farská skala, strmej skalnej stene z obdobia treťohôr. „Je to jedna z najstarších románskych stavieb, ktorá stojí na území Slovenska . Zaujímavosťou je pôvodný pôdorys kostola, ktorý mal tvar štvorlístka, čo je v našich zemepisných šírkach výnimočné,“ priblížil Števík.

Zdroj: Miroslav Števík

Dodal, že experti hľadajú analógie v byzantskej architektúre, respektíve na Apeninskom poloostrove na území dnešného Talianska. Súčasnú podobu kostol získal po ďalšej barokovej prestavbe dokončenej v roku 1755, keď rodina Mariássy dala postaviť rodinnú hrobku a súčasnú loď kostola. Kostol najsvätejšej trojice je jedinou centrálnou románskou sakrálnou stavbou na Spiši, v takto zachovanom stave dokonca v celej strednej Európe.

Sans Souci

Tretia historická pozoruhodnosť sa nachádza len na skok od Spišskej – na kopci zvanom Zámčisko. Sans Souci (v preklade bez starostí) bol letohrádok, aký na Spiši nemal obdobu. Ako nám priblížil historik, v druhej polovici 18. storočia ho dal postaviť gróf Štefan Csáky pre svoju manželku Júliu. Sans Souci bolo miesto oddychu, kde sa schádzala šľachta z Levoče aj Iglova. Pozoruhodnosťou je aj to, že spišskí páni boli fascinovaní antikou, preto celé sídlo tvorili aj nádherné záhrady, parky či sochy.

Zdroj: Miroslav Števík

„Súčasťou rozsiahleho areálu bola kaplnka, hostinec, veľké hľadisko, pustovňa či kúpele. Nachádzala sa tam aj knižnica s 5160 zväzkami kníh,“ vymenoval Števík s tým, že zaujímavosťou bolo, že tento priestor počas nedieľ sprístupnila šľachta aj chudobným. Gróf dal postavil tanečnú sálu, kde sa pravidelne konali aj dedinské zábavy.

Podľa legendy však nákladný spôsob života priviedol rodinu k finančnému úpadku, čo malo za následok rodinnú krízu, Štefan Czáky preto dal v záchvate zúrivosti letohrad zapáliť a zbúrať. Zachovali sa len zrúcaniny kaplnky a obelisku. O obnovenie pamiatok a oživenie sídla tejto historicky známej rodiny sa snaží aj občianske združenie z Iľiašoviec, ktorému sa podarilo obnoviť tisícročnú kaplnku aj obelisk.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

FOTO: Viete o nich? Aj takéto skvosty sa nachádzajú na Spiši
7
Galéria
Zdroj: Miroslav Števík
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM