Krimi

Pád mosta v Spišskej: Policajti ukončili vyšetrovanie, PREČO sa to stalo?

Vyšetrovanie celej udalosti trvalo vyše pol roka. Policajti už vedia, čo bolo príčinou pádu frekventovaného mosta.

Ilustračný obrázok k článku Pád mosta v Spišskej: Policajti ukončili vyšetrovanie, PREČO sa to stalo?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

31.júla 2020 v čase okolo 4.30 hod. došlo z doposiaľ nezistených príčin k zrúteniu mostného objektu, tzv. lávky pre peších, vedúceho v Spišskej Novej Vsi ponad rieku Hornád. V tom čase sa tam nachádzala jedna osoba, ktorá utrpela zranenia s dobou liečenia a práceneschopnosti 37 dní. Škoda, ktorá vznikla Mestu Spišská Nová Ves, bola vyčíslená na takmer 30 000 eur.

Ihneď po vzniku tejto udalosti bolo miesto dôkladne zadokumentované a vo veci bolo začaté trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. Informuje krajská policajná hovorkyňa z Košíc, Lenka Ivanová.

Vyšetrovanie priebehu

V priebehu vyšetrovania boli do spisového materiálu zabezpečené znalecké posudky a potrebné listinné materiály. „Po ich zhromaždení, dôkladnej analýze a následnom vyhodnotení vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi trestné stíhanie v zmysle Trestného poriadku zastavil, pretože tento skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci,“ konkretizuje Ivanová.

Hrubé porušenia

Výsledky vyšetrovania preukázali, že príčina pádu mostného objektu bola v dôsledku nedodržania a hrubého porušenia technologickej disciplíny a pracovných postupov pri realizácii nosnej konštrukcie v čase jej vybudovania, a to v presne nezistenej dobe v sedemdesiatych až osemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia, a v tomto prípade nebolo príčinou pádu zanedbanie starostlivosti o mostný objekt,“ ozrejmuje výsledok vyšetrovania hovorkyňa.

Zmena v doprave

Keďže v súčasnej dobe prebieha finalizácia nového mostného objektu, aby bol zabezpečený jej bezproblémový priebeh, bolo opäť nevyhnutné pristúpiť k opatreniam. Bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky v tomto úseku je zabezpečená zmenou dopravného značenia a úplným uzatvorením jazdného pruhu cez most v smere od Leteckej ulice, ale aj prejazdu vozidiel smerom z ulice Medza.

Premávka je presmerovaná cez dva vedľajšie mosty, a to buď na východ alebo na západ. Pre peších je obchádzková trasa smerovaná cez mostný objekt, nachádzajúci sa cca 150m na západ. Premávka v smere od centra mesta na sídlisko Mier je bez obmedzenia.

V Spišskej Novej Vsi sa prepadol most
10
Galéria
Búracie práce mosta v Spišskej Novej Vsi
6
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM