Rôzne

Zázrak z prírody vo vašej kuchyni: 5 receptov z medvedieho cesnaku z okolia Spišskej

Zdravý poklad z prírody menom medvedí cesnak zbierajú ľudia od nepamäti pre jeho liečivú silu či pre využitie v kuchyni. My sme sa zamerali práve na jeho využite v kuchyni. Nechajte sa inšpirovať lokálnymi receptami!

Ilustračný obrázok k článku Zázrak z prírody vo vašej kuchyni: 5 receptov z medvedieho cesnaku z okolia Spišskej
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku, ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

O tom, kde tento zázrak z prírody rastie sme vás informovali v článku: Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si v Spišskej môžete nazbierať medvedí cesnak! Tentokrát sme sa zamerali na to, aké všakovaké dobroty sa z neho dajú pripraviť. Nechajte sa inšpirovať receptami zo Spišskej a okolia.

Špenát

Na prípravu špenátu si potrebujete prichystať niekoľko hrstí tejto rastliny, cibuľu, olej, soľ, korenie a podľa chuti vajíčka a zemiaky. Medvedí cesnak je potrebné dobre umyť, nasekať nadrobno a povariť. Vzniknutú hmotu necháte dobre odkvapkať a pridáte na cibuľku, ktorú je predtým potrebné opražiť do zlatista. Následne pridáte soľ, korenie a pred dokončením pridáte vajíčko, ktoré rozmiešate do stratena (alebo podávate s volským okom). Ako príloha sa hodia najlepšie zemiaky.

Pomazánka

Taktiež jednoduchý recept vhodný na rýchle raňajky pri ktorom okrem medvedieho cesnaku budete potrebovať cesnaková omáčka, maslo, bylinkovú soľ, mleté čierne korene, vegetu. Umytý medvedí cesnak si narežeme na tenké rezance a pridáme si maslo a cesnakovú omáčku a všetko dobre premiešame a rozmixujeme v mixéri. Dochutíme soľou a korením a môžeme natrieť na obľúbené pečivo. Dozdobiť môžeme reďkvičkou a lístkami medvedieho cesnaku.

Zaváraný

Spôsob, ako si na medveďom cesnaku pochutiť aj keď už ho v prírode nebude možno zbierať. Umytý medvedí cesnak nasekáte nadrobno, pridáte soľ a v mixéry z neho pripravíte hustú hmotu. Tú jednoducho naložíte do zaváraninových pohárov, ktoré pri teplote približne 80 stupňov necháte sterilizovať. Platí, že čím nižšia teplota, tým dlhšie treba sterilizovať.

Medvedí elixír

Liek na posilnenie imunity si tiež môžete vyrobiť z medvedieho cesnaku. Okrem samotnej rastliny budete potrebovať už len 35 – 40 percentný alkohol (najlepšie číry) a dostatočne veľký pohár. Nadrobno nakrájaný umytý medvedí cesnak uložíte do pohára a zalejete po okraj alkoholom. Zhruba tri týždne necháte lúhovať na teplom mieste a zlejete naspäť do flaše. Elexír nie príliš lákavej chuti je obľúbený kvôli tomu, že vám vydrží bez toho, aby sa pokazil až do ďalšej jari. Každé ráno jedna čajová lyžička dokáže zázraky.

Šalát

Na záver recept na čerstvý šalát. Budete potrebovať paradajky, farebnú papriku, medvedí cesnak, citrón, olivový olej a med. Farebné papriky, paradajky a medvedí cesnak si umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Z medu, citrónovej šťavy a olivového oleja si pripravíme zálievku. Nakrájanú zeleninu s medvedím cesnakom dáme do misky, pokvapkáme pripravenou zálievkou a premiešame. Šalát môžeme podávať ako prílohu k hlavnému jedlu alebo samostatne.

Máte aj vy nejaké recepty s ktorými by ste sa chceli podeliť? Napíšte nám ich na adresu buvalova@global24.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM