Rôzne

Pápež dostal unikátny dar: Takmer 3-metrový anjel drží v rukách erb Košíc!

Košický primátor Richard Raši v stredu vo Vatikáne osobne odovzdal Svätému Otcovi Františkovi dar od Košičanov - z dreva vyrezaného anjela, ktorý drží v rukách erb metropoly východu!

Ilustračný obrázok k článku Pápež dostal unikátny dar: Takmer 3-metrový anjel drží v rukách erb Košíc!
Zdroj: TASR

„Som vysoko poctený, že som mohol Svätému Otcovi odovzdať dar od obyvateľov nášho mesta,“ povedal primátor Richard Raši bezprostredne po tom, ako pápež František požehnal sochu anjela, umiestnenú v areáli Baziliky sv. Petra.

Stalo sa tak pred generálnou audienciou a svätou omšou. Od primátora mesta Košice a arcibiskupa Mons. Bernarda Bobera zároveň prijal aj zmenšeninu sochy ako osobný dar.

Anjelský dar

Ako uviedla Linda Šnajdárová z komunikačného referátu košického magistrátu, dielo nazvané „Anjelský dar zo srdca pre Svätého Otca“ symbolizuje, že Košice ako vôbec prvé v Európe získalo 7. mája 1369 od kráľa Ľudovíta Veľkého, erbovú listinu. Zároveň zdôrazňuje, že Košice sú známe aj ako mesto tolerancie a duchovnej blízkosti človeka k človeku.

Ruku k dielu priložilo viac ako tisíc ľudí

Sochu anjela vysokého 2,7 metra s hmotnosťou 300 kg, vyrezal z topoľového dreva rezbár Milan Krajňák, na finálnej podobe sa však podieľali aj samotní Košičania.

Počas tohtoročného jubilejného XX. ročníka osláv Dňa mesta Košice mohol každý obyvateľ mesta vyrezať jemným dlátkom do sochy ryhu. Ruku k dielu nakoniec priložilo na Hlavnej ulici, vrátane primátora Richarda Rašiho, viac ako tisíc ľudí. Drievka z anjela si mnohí odložili ako pamiatku na deň, keď spoločne vytvárali unikátny dar pre pápeža.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM