Samospráva

Parkovanie v Košiciach: Radnica vyzýva aktivistov nenabádať na porušovanie zákona

Naše mesto vyzýva aktivistov, ktorí sú nespokojní so zavádzaným systémom parkovania, aby prestali nabádať na porušovanie zákona.

Ilustračný obrázok k článku Parkovanie v Košiciach: Radnica vyzýva aktivistov nenabádať na porušovanie zákona
Zdroj: TASR

„Vo svojich verejných vyhláseniach síce tvrdia, že preferujú legitímne a legislatívne metódy na dosiahnutie zrušenia parkovacích zón, ale opakovane žiadajú primátora, aby právne normy nerešpektoval a zvolal na 12. septembra 2016 mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva k návrhu na zmenu Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) č. 157 od poslanca Ota Žarnaya,“ povedala hovorkyňa Košíc, Linda Šnajdárová.

Odmietajú vraj akceptovať fakt, že zákon o obecnom zriadení a rokovací poriadok musia pri predkladaní zmien VZN rešpektovať všetci bez výnimky. „Požadujú tento krok napriek tomu, že im bolo vysvetlené, že nedodržanie desaťtýždňovej lehoty na predloženie zmeny VZN pred plánovaným zasadnutím MsZ na odborné posúdenie je v rozpore s rokovacím poriadkom MsZ,“ vysvetlila.

„Vyzývam aktivistov, aby prestali klamať verejnosť tvrdeniami, že im ide o právne nespochybniteľné riešenie a aby prestali nabádať na porušovanie zákona. Keď totiž pochopili, že je v rozpore s ním, aby návrh na zmenu VZN predložil poslanec Žarnay, chcú, aby som protiprávne zvolal mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva ja,“ uviedla primátor mesta, Richard Raši.

„Pritom je jasné, že návrh poslanca Žarnaya môže byť v mestskom zastupiteľstve prerokovaný legislatívne čistým a právne nespochybniteľným spôsobom len v prípade, že od jeho podania 25. augusta 2016 uplynie desaťtýždňová lehota, teda najskôr 3. novembra 2016, ak o to požiada aspoň tretina poslancov,“ reagoval ďalej.

Ako dodal, mesto je pripravené odborne a vecne diskutovať o pripomienkach k novému parkovaciemu systému a zapracovať ich do existujúceho VZN, ale iba v súlade so zákonom a rokovacím poriadkom MsZ.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM