Veronika Hunyadiová Správy

Po dočasnom moste v Kysaku už vodiči neprejdú! Cez víkend ho začnú rozoberať

Kraj chce začať s rekonštrukciou mosta medzi Kysakom a Veľkou Lodinou. Ako dlho bude trvať?

Ilustračný obrázok k článku Po dočasnom moste v Kysaku už vodiči neprejdú! Cez víkend ho začnú rozoberať
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Po dočasnom premostení cez rieku Hornád medzi obcami Kysak a Veľká Lodina vodiči od soboty 8. mája od 7.00 hod. neprejdú. Začnú sa totiž prípravné práce na demontáži tohto premostenia. Doprava bude opäť presmerovaná na obchádzkovú trasu.

Dočasný most rozoberú

Košický samosprávny kraj (KSK) zároveň začal pripravovať výstavbu nosníkov pre nový most. „Počas zimných mesiacov bola vypracovaná kompletná projektová dokumentácia na rekonštrukciu mosta, realizované boli tiež dva prieskumné vrty, ktoré ukázali, že spodnú stavbu je potrebné zosilniť a na stredovom pilieri vybudovať nový úložný prah. Zohľadnená bola aj požiadavka správcu vodného toku na zvýšenie výškových pomerov cesty pri výskyte storočnej vody," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Premávka z dočasného premostenia bude na obchádzkovú trasu presmerovaná v sobotu ráno o 7.00 hod.

Na obchádzkovej trase pribudli nové zvodidlá a bezpečnostné prvky. Na ceste sa vyspravili výtlky a úsek, na ktorom dochádzalo k stretom vozidiel, bol rozšírený. Župa opravila aj cestu v obci Veľká Lodina, ktorá je súčasťou obchádzky. „Prejazd týmto úsekom by tak mal byť nielen komfortnejší, ale aj bezpečnejší,“ dodal Trnka. Okrem úpravy účelovej komunikácie na tomto úseku pribudli nové inteligentné semafory, vďaka ktorým by sa mal prejazd skrátiť o polovicu.

Stalo sa na Slovensku

Kedy bude nový most?

Cez víkend začnú krajskí cestári s prácami na odstránení nájazdovej rampy, aby sa v pondelok (10. 5.) mohlo začať s odstraňovaním dočasného premostenia. Trvať by to malo približne 10 dní, následne začne zhotoviteľ s rekonštrukciou mosta. Zriadi sa stavenisko a začne výstavba prístupovej komunikácie do toku Hornádu a k súčasným oporám a pilieru. Následne zhotoviteľ diela začne s opravou spodnej stavby – výškovou úpravou úložných prahov, zosilnením stredového piliera a sanáciou betónových plôch.

Pandémia by termín dokončenia rekonštrukcie nemala ovplyvniť, práce by mali byť ukončené do konca tohto roka. Rekonštrukciu financuje KSK zo svojho rozpočtu, práce by mali stáť 1 752 000 eur.

Pôvodný most cez Hornád pre jeho havarijný stav uzavreli v auguste minulého roka. V októbri došlo k jeho zrúteniu do rieky. Dočasné premostenie vybudované profesionálnymi vojakmi s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) otvorili 18. januára.

V priloženej galérii si môžete pripomenúť montáž dočasného premostenia.

Aktuálne témy

Montáž provizórneho mosta v Kysaku
13
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM