Martin Károly Rôzne

Počas „dušičiek“ policajti posilnia hliadky

Sviatok všetkých svätých pripadá v tomto roku na utorok. Policajti očakávajú zvýšenú premávku už v priebehu nasledujúceho víkendu. Hliadky budú vo väčšom počte na cestách ale aj na cintorínoch. Polícia radí jazdiť opatrne.

Na cestách bude viac policajtov, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť cestnej premávky. Budú tiež posilnené aj hliadky poriadkovej polície, ktoré budú strážiť verejný poriadok, a to najmä v okolí cintorínov. Na zlodejov si tiež „posvietia“ kriminalisti.** Polícia vyzýva občanov, aby každý prispel k dôstojnému a bezpečnému priebehu „dušičiek“.** „Upozorňujeme najmä všetkých účastníkov cestnej premávky, aby zvýšili svoju opatrnosť na cestách, aby boli ohľaduplní a disciplinovaní a aby riadne dodržiavali dopravné predpisy,“ upozorňuje Petra Vašková, zástupkyňa krajskej hovorkyne PZ .

Pre vodičov a tiež aj chodcov zverejňuje polícia niekoľko dôležitých odporúčaní:

• Zachovávajte si primeraný odstup od vozidla jazdiaceho pred vami. Napadané lístie a mokré vozovky sú pri brzdení zradné. • V aute sa pripútajte a vyžadujte to aj od svojich spolucestujúcich. Uvedomte si, že ako vodič ste za nich zodpovedný a v prípade nehody môže mať zranenie spolujazdca vo vašom vozidle pre vás následky trestného charakteru. • Veľmi opatrne a pomaly jazdite najmä vtedy, keď je hmla. Vozovka býva mokrá a klzká, brzdná dráha sa predlžuje a hmla sadá aj na predné sklo. Pri dlhšej jazde si robte prestávky na oddych, najlepšie na čerstvom vzduchu. • Deti vozte zásadne na zadnom sedadle pripútané bezpečnostnými pásmi. Nedovoľte, aby postávali medzi prednými sedačkami! Malé deti patria do autosedačky, ktorá ich ochráni, aj v prípade prevrátenia vozidla. • Buďte predvídaví – na cestách a najmä v obciach treba dávať pozor na chodcov, predovšetkým na starších ľudí. V tmavom oblečení ich dobre nevidieť a niekedy konajú veľmi skratovo. • Pri cintorínoch buďte opatrní pri parkovaní. Nenechávajte si v aute cenné veci, doklady, tašky – to všetko je veľké lákadlo pre zlodejov. • Chodci majú povinnosť používať reflexné prvky za zníženej viditeľnosti na cestách mimo obce. Chceme však vyzvať všetkých chodcov, ale aj cyklistov, aby používali reflexné prvky na oblečení aj v obci, dôležité je, aby vás na cestách bolo vidieť. Rovnako aby prechádzali cez cestu na miestach na to určených. • Vysvetlite svojim deťom, rodičom, starým rodičom význam používania reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti, že priechod pre chodcov je určený na bezpečné prechádzanie cez cestu a deti bez dozoru by sa nemali na cestách objaviť vôbec. • Pri cintorínoch buďte opatrní pri parkovaní. Nenechávajte si v aute cenné veci, doklady, tašky – to všetko je veľké lákadlo pre zlodejov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM