Eva Mikulová Správy

Počas Európskeho týždňa mobility bude verejná doprava zadarmo aj pre šoférov

Košice sa zapoja do Európskeho týždňa mobility, ktorý prebieha od 16. do 22. septembra a umožňuje mestám či obciam vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Počas Európskeho týždňa mobility bude verejná doprava zadarmo aj pre šoférov
3
Galéria
Foto: Eva Mikulová / Zdroj: Eva Mikulová

Cieľom je motivovať jednotlivcov, aby si volili udržateľné spôsoby dopravy ako sú verejná hromadná doprava, pešia chôdza či cyklistika, čím by sa znížilo množstvo vypúšťaných emisií do ovzdušia a zlepšila sa jeho kvalita.

Pešo a na bicykli

Témou tohto ročníka je Bezpečná chôdza a cyklistika so sloganom Prejdime sa spolu!.

Tento rok sa počas Európskeho týždňa mobility bude klásť dôraz na bezpečnú chôdzu a jazdu na bicykli ako aj na ich výhody pre zdravie, životné prostredie a osobný bankový účet.

Mestá, ktoré podporujú pešiu chôdzu či jazdu na bicykli, sú vnímané ako atraktívnejšie, s nižšími emisiami, menším preťažením a vyššou kvalitou života pre svojich obyvateľov.

Mesto v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Košice, Mestskou políciou, Krajským riaditeľstvom Policajného zboru v Košiciach, Cyklokoalíciou Košice, Cyklistickou úniou v Košiciach a mnohými organizáciami, inštitúciami a podnikateľmi pripravilo na budúci týždeň bohatý program.

Ten sa začína v pondelok súťažou pod názvom „Kto skôr?“ a skončí sa v nedeľu Polmaratónskou cyklojazdou po trati Medzinárodného maratónu mieru.

V MHD na „vodičák“ zadarmo

Bezplatné cestovanie v prostriedkoch MHD počas týždňa mobility nebude viazané na platný technický preukaz od automobilu. V týždni od 16. do 22. septembra podporí DPMK myšlienku ochrany životného prostredia tým, že premiérovo umožní bezplatné cestovanie všetkým vodičom a vodičkám s platným vodičským preukazom.

Zároveň všetci bez ohľadu na to, či majú alebo nemajú vodičský preukaz, budú môcť v nedeľu 22. septembra na tzv. Svetový deň bez áut zadarmo cestovať MHD. Bezplatné cestovanie sa týka aj vozidiel nočných liniek.

DPMK už tradične chystá súťaž „Kto skôr?“, v ktorej si svoju rýchlosť zmerajú autobus, električka, auto, bicykel a kolobežka.

Súťaž bude prebiehať v pondelok 16. septembra od 7.25 hod., zraz je na zastávke Spoločenský pavilón, odkiaľ všetky dopravné prostriedky pôjdu na Námestí osloboditeľov. Úlohou všetkých súťažiacich je čo najskôr sa dostať do cieľa.

Vyhodnotenie súťaže bude pri pomníkoch na Námestí osloboditeľov.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM