Alexandra Kolínská Správy

Počet cestujúcich na košickom letisku rastie: Čo je za tým?

Cestujúci začali v tomto roku častejšie využívať lety z Košíc. Naše letisko zaznamenalo nárast cestujúcich až o 15 %. Pozrite, vďaka čomu.

Ilustračný obrázok k článku Počet cestujúcich na košickom letisku rastie: Čo je za tým?
Zdroj: TASR

Letisko Košice v priebehu prvých troch mesiacov tohto roka privítalo spolu 54.305 cestujúcich, čo predstavuje medziročný nárast o 15 %. Informovalo o tom dnes vedenie letiska.

„Za tento úspešný vstup do nového roka vďačíme vysokému záujmu cestujúcich o denné spojenie do Londýna, ktoré prevádzkuje letecká spoločnosť Wizz Air, a nárastu cestujúcich na pravidelných linkách s tradičnými prepravcami ČSA a Austrian Airlines do Bratislavy, Prahy, Viedne a následne do celého sveta,“ uviedol výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Karl Dandler.

Lety aj do Milána a Sheffieldu

Spoločnosť Wizz Air v júni vytvorí v Košiciach základňu pre jeden Airbus A320. Pre Košice to prinesie dve nové linky na letiská Miláno Bergamo (prvý let 5.6.) a Doncaster Sheffield (prvý let 7.6.), pričom obe budú prevádzkované dvakrát týždenne. Od 4. júna do 12. septembra bude Wizz Air namiesto aktuálne prevádzkovaných siedmich letov do Londýna týždenne prevádzkovať až desať spojení.

„Každý utorok, štvrtok a sobotu tak budú môcť cestujúci využiť linku Košice – Londýn dvakrát denne, s odletom z Košíc o 6:00 hodine ráno a 19:20 hodine večer,“ doplnil Dandler.

Konferencia v Škótsku

Začiatkom apríla sa zástupcovia Letiska Košice zúčastnili na konferencii Routes Europe v škótskom Aberdeene. Ide o najväčšie podujatie svojho druhu na starom kontinente, kde zástupcovia letísk, leteckých spoločností a turistických organizácií diskutujú o nových leteckých spojeniach.

„Opäť sme sa presvedčili, že obrovská konkurencia je slovné spojenie, ktoré súčasnú situáciu v európskom letectve nevystihuje dostatočne. Regionálne letiská, ktoré intenzívne spolupracujú so všetkými zainteresovanými partnermi, sa doslova bijú o pozornosť leteckých prepravcov. Toto je jediná cesta aj pre náš región – aktívna spolupráca letiska Košice, subjektov cestovného ruchu, štátnej správy a regionálnej samosprávy v úsilí o spoločné prilákanie etablovaných leteckých prepravcov a zviditeľnenie východného Slovenska,“ zhodnotil konferenciu Tomáš Jančuš, zástupca výkonného riaditeľa a člen predstavenstva košického letiska.

Aj Nemecko a pútnické zájazdy

Prioritou letiska naďalej ostáva zabezpečenie priameho spojenia s Nemeckom. V tejto súvislosti naďalej prebiehajú intenzívne rokovania.

Šéf marketingu košického letiska Juraj Toth ďalej informoval, že v priebehu predchádzajúcich týždňov boli z Košíc vypravené tri charterové lety do Tel Avivu, na palube ktorých cestovali pútnici do Svätej zeme.

„Tieto pútnické zájazdy s odletom z Košíc sú plánované aj na október tohto roka. Letné dovolenkové pobyty s odletom z Košíc už sú v ponuke cestovných kancelárií. Do destinácií Burgas a Rodos je možné zakúpiť si aj samostatné letenky, a to u českej spoločnosti Smartwings, ktorá bude tieto sezónne lety prevádzkovať,“ uviedol.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM