Aktualizované Eva Mikulová Správy

Pohreb kňaza vyvolal otázky: Množstvo ľudí na obrade... Je to v poriadku?

Živé vysielanie z pohrebu významného cirkevného hodnostára Vojtecha Boháča v katedrálnom Chráme Narodenia presvätej Bohorodičky vyvolal otázky.

Ilustračný obrázok k článku Pohreb kňaza vyvolal otázky: Množstvo ľudí na obrade... Je to v poriadku?
Zdroj: YouTube.com/LOGOS TV

Desiatky ľudí bez patričného odstupu, niektorí bez rúška, pohrebný obrad trvajúci dve hodiny, prijímanie Eucharistie do úst, nie do ruky… Tieto zábery v priamom prenose mohli v pondelok 8. marca sledovať diváci nielen na YouTube kanále, ale aj na televíznej obrazovke.

Niet divu, že v čase zúriacej pandémie takýto veľký pohrebný obrad vyvoláva množstvo otázok. Aby sme vášne ľudí upokojili, pýtali sme sa, či v tomto prípade bolo všetko v súlade s aktuálnymi nariadeniami.

Výnimka

V košickej gréckokatolíckej katedrále na Moyzesovej ulici v Košiciach sa v pondelok 8. marca konal pohreb gréckokatolíckeho kňaza Vojtecha Boháča, ktorý umrel 5. marca vo veku 70 rokov.

„Nakoľko išlo o významnú osobnosť Gréckokatolíckej cirkvi a jedného z najväčších odborníkov na byzantskú liturgiu v stredoeurópskom priestore a zároveň bývalého dekana Gréckokatolíckej teologickej fakulty v Prešove, rozhodla sa jeho rodina v spolupráci s Gréckokatolíckou eparchiou Košice a Gréckokatolíckou archieparchiou v Prešove požiadať Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach o možnosť zorganizovať dôstojnú poslednú rozlúčku za účasti nielen 6 osôb, ako je to v súčasnosti možné,“ vysvetlil pre Košice24.sk hovorca Gréckokatolíckej eparchie Košice Martin Mráz.

V zmysle vyhlášky bola posledná rozlúčka nahlásená na úrad verejného zdravotníctva ako podujatie jednorazovej povahy s limitovaným počtom všetkých účastníkov do 50 osôb.

Hromadné podujatie

Aktualizované o stanovisko RÚVZ

Potvrdili nám to aj z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach. „Oznámenie o konaní uvedeného hromadného podujatia bolo zaslané na tunajší úrad e-mailom dňa 5. marca 2021, v zmysle platnej vyhlášky. V oznámení bol uvedený presný čas a miesto konania akcie, čím bola splnená požiadavka uvedená v príslušnej vyhláške,“ uviedla regionálna hygienička Zuzana Dietzová.

Ako dodala, RÚVZ neudeľuje výnimky na uskutočnenie hromadného podujatia, pri hromadných akciách je potrebné dodržať požiadavky uvedené vo vyhláške.

Negatívne testy

Vyhláška predpisuje, aby všetci účastníci takéhoto jednorazového podujatia disponovali negatívnym testom na ochorenie Covid-19, nie starším ako 12 hodín.

„V samotný deň pohrebu bola objednaná mobilná odberová jednotka, ktorá všetkým účastníkom urobila antigénové testy, ktoré boli všetky negatívne. Zúčastnení mali zároveň prekryté horné dýchacie cesty respirátormi typu FFP2. Pohrebné obrady trvali za splnenia všetkých hygienických predpisov asi dve hodiny a boli prenášané prostredníctvom televízií a sociálnych sietí,“ dodáva M. Mráz.

„Od začiatku rešpektujeme všetky nariadenia vlády a príslušných úradov. Naši kňazi sprevádzajú ľudí v týchto ťažkých situáciách podaním pomocnej ruky v rôznych formách, vždy však rešpektujúc zákony a nariadenia.“

Zdroj: YouTube.com/LOGOS TV

Z Košíc:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM