Eva Mikulová Rôzne

Pôjde učiteľka z východu do Dubaja a získa milión dolárov?

Medzi 10 finalistami 1. ročníka národného kola svetovej súťaže Global Teacher Price (GTP) sú aj tri učiteľky z východu Slovenska. Výhra v národnom kole je 5000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Pôjde učiteľka z východu do Dubaja a získa milión dolárov?
6
Galéria
Zdroj: Komenského inštitút

Súťaž Učiteľ Slovenska je príležitosť ukázať svetu, že máme vynikajúcich, šikovných a svojmu povolaniu oddaných učiteľov. Snaha posilniť status profesie a sebavedomia pedagógov, lebo ich práca má vplyv na celú našu spoločnosť. Také sú ciele prvého ročníka národného kola prestížnej svetovej súťaže Global Teacher Price.

Víťaza 1. ročníka národného kola Učiteľ Slovenska organizátori vyhlásia v októbri, čaká ho odmena 5. 000 euro a cesta na finále Global Teacher Price 2019 do Dubaja. Tam zabojuje o titul Najlepší učiteľ sveta, ktorý dostane milión dolárov.

V prvom kole 100 učiteľov

100 pedagógov sa podelilo o svoje skúsenosti z praxe a zapojilo sa do prvého ročníka súťaže Učiteľ Slovenska. Komisia vybrala 10 najinšpira­tívnejších, jeden z nich sa stane prvým Učiteľom Slovenska.

Do národného kola prvého ročníka súťaže Učiteľ Slovenska sa mohli prihlásiť učitelia základných a stredných škôl, učitelia na čiastočný úväzok, či školitelia v online kurzoch. Nominovať ich mohla tiež široká verejnosť. ,,Nominácií sme mali 312, prihlášok nakoniec presne 100. Prihlášky posudzovala odborná komisia a na výber 10 finalistov mala jasne stanovené kritériá,“ zhodnotil Juraj Hipš, zakladateľ Komenského inštitútu a riaditeľ Živice, ktorí sú organizátormi súťaže. Kritériá boli v súlade so svetovým formátom Global Teacher Prize.

Členkou komisie národnej ceny Učiteľ Slovenska je aj Rebecca Warbrick z londýnskej nadácie Varkey Foundation, ktorá stála pri zrode Gobal Teacher Prize a prišla na rozhodujúce zasadnutie na Zaježovej. ,,Máme desať rôznych typov finalistov, ich nadšenie, zápal a odhodlanie urobiť pre žiakov maximum sú však rovnaké a nesmierne podnetné,“ hovorí Rebecca Warbrick. ,,Keďže moja mama je Slovenka a ja som do siedmych rokov žila v Prešove, som hrdá a šťastná, že cena Global Teacher Prize je už aj na Slovensku. Tunajší učitelia si určite zaslúžia, aby sa o ich práci dozvedeli vo svete,“ dodáva Rebecca Warbrick.

Tri Východniarky

Medzi finalistami sú aj tri výrazne pedagogické osobnosti z východu Slovenska Jana Karľová (50), vyučuje všetky predmety 6. ročníka Špeciálnej základnej škole pre deti s mentálnym postihnutím variant A v Humennom Noemi Ráczová (46), učiteľka na Škole úžitkového výtvarníctva, Jakobyho 15 v Košiciach Zuzana Tkáčová (41), učiteľka informatiky na Gymnáziu sv. Edity Steinovej v Košiciach

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM