Lukáš Mano Rôzne

Politológom chýbala v príhovore prezidenta vízia do budúcnosti

V porovnaní s jeho predchádzajúcimi príhovormi to bola podľa neho obvyklá klasika. "Bolo to to, čo sa dá od Gašparoviča očakávať. Nemohol ničím prekvapiť. Jedine v takom prípade, ak by povedal niečo zmysluplné," doplnil.

Prezident SR Ivan Gašparovič by v novoročnom príhovore Slovákom prekvapil iba v prípade, ak by povedal niečo zmysluplné. Pre TASR to konštatoval politológ Miroslav Kusý v reakcii na prezidentove slová obyvateľom Slovenska v prvý deň roka.

„Príhovor mi prišiel veľmi frázovitý,“ podotkol. Keďže sa mu zdal nezaujímavý, tak po chvíli od neho odišiel. V situácii, v akej sa dnes Slovensko nachádza, by Kusý od prezidenta čakal konkrétnu štátnickú víziu. „Ale k tomu by potreboval aj štátnický rozum,“ dodal.

Rovnako politológ Rastislav Tóth ho vnímal ako smutnú pieseň, ktorá nevliala obyvateľstvu žiadnu životné energiu, čo sa od hlavy štátu očakáva. Za dobré však považuje to, že Gašparovič poukázal na prílišnú rozhádanosť politikov, ktorá nevplýva dobre na spoločenský vývoj. „Žiadna politická láska nenastane, ale súžitie politických strán a osobností by malo byť vyššie,“ podčiarkol.

V slovách najvyššieho ústavného činiteľa mu chýbala perspektíva do nového roka. „Problém je ale v tom, že politici nemajú žiadnu víziu, takže nemajú čo o budúcnosti povedať,“ dodal. Mrzí ho aj fakt, že politici stále hovoria o tom, že ľudia menej a menej dôverujú politike. To však podľa neho nie je o politike, ale o jej predstaviteľoch. „Ľudia nedôverujú politikom, takže prezident mal povedať – ľudia nám nedôverujú,“ pripomenul s tým, že v politike chýba odbornosť a morálka, k čomu prezident nevyzval. „Pokiaľ tam nebude morálka a odbornosť, tak ten systém nebude dobre fungovať,“ upozornil Tóth.

Zdôraznil, že hlava štátu mala poďakovať občanom za to, že to s politikmi ešte vydržia, a prezident tiež mal upozorniť politikov na to, že každá trpezlivosť má svoju hranicu. „A za tou hranicou nasleduje defenestrácia,“ uzavrel.

Zdroj: TASR, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM