Alexandra Kolínská Kultúra

Poviedky zo sídliska: Unikátna kniha prekvapí nielen Ťahanovčanov!

Obyvatelia Ťahanoviec budú mať vlastnú knihu s poviedkami zo sídliska. Na počesť tejto knihy sa uskutoční aj verejná prezentácia. Čo všetko sa v nej dočítame?

Ilustračný obrázok k článku Poviedky zo sídliska: Unikátna kniha prekvapí nielen Ťahanovčanov!
Zdroj: TASR

Všetkým milovníkom regionálnych dejín a príbehov napísaných na základe skutočných historických udalostí je určená kniha Ťahanovské poviedky, ktorej verejná prezentácia sa uskutoční v nedeľu 12. októbra o 15.00 hod. v kultúrnej sále Miestneho úradu košickej mestskej časti Ťahanovce.

Kniha vyšla vo vydavateľstve Vienala a prezentuje Ťahanovce prostredníctvom desiatich poviedok z rôznych dejinných období. Každé z diel vykresľuje osudy ľudí, ktorí síce nikdy netvorili dejiny, ale dôsledky všetkých historických zmien sa ich bezprostredne dotýkali. Autormi sú spisovatelia z Literárnej spoločnosti Pravé orechové – Slavomír Szabó, Silvia Bolčová a Jiří Zaťovič. Poviedky dopĺňajú atmosférické ilustrácie Jany Šlosárovej.

750-ročné Ťahanovce

„V tomto roku si pripomíname 750. výročie od prvej písomnej zmienky o existencii Ťahanoviec. Život v čase ich vzniku a dnes je neporovnateľný. Čas akoby zrýchľoval, pretože ťažko porovnateľné je i to, ako sa tu žilo pred dvesto, sto, či päťdesiatimi rokmi. Je dobré, ak sa pamäť ľudu zachová. Ak aj po desaťročiach alebo po storočiach vieme, čo a ako formovalo tunajšiu pospolitosť. V akej spoločnosti a pomeroch tu ľudia žili, ako rozmýšľali a ako konali. Kedysi sa príbehy tradovali, ľudia si ich rozprávali, prenášali sa z generácie na generáciu. Od masového nástupu televízie sa však miestne historky strácajú do nenávratna. Vďaka tejto knihe aspoň časť z nich v Ťahanovciach pretrvá. Verím, že sme týmto zachránili nielen určitú časť našej histórie, ale zároveň vzniklo literárne dielo, ktorého poviedky dokážu zaujať čitateľov bez ohľadu na to, či v Ťahanovciach niekedy boli alebo nie," povedal starosta Ing. Ján Nigut.

Kniha poviedok zo sídliska

Ťahanovské poviedky zahŕňajú príbehy o dejinných zlomoch, ako bola napríklad masová poprava pri ťahanovskom tuneli na konci II. svetovej vojny, oslobodenie obce, ale približujú tiež rôzne povery a magické rituály, ktoré sa v minulosti praktizovali na slovenskom vidieku. Časovo najstarší príbeh je z 19. storočia a najmladší príbeh je z päťdesiatych rokov 20. storočia, keď obyvateľov Ťahanoviec prenasledovali za domáce pálenie pálenky.

„Takmer rok sme navštevovali obyvateľov a rodákov z Ťahanoviec a počúvali rozprávania, z ktorých sme vybrali desať najzaujímavejších. Mnohé detaily sme museli konzultovať s historikmi a etnografmi. Beletria dokáže na konkrétnych príkladoch poukázať na spôsob myslenia, hierarchiu hodnôt, či odraz dejinotvorných zlomov vo vnútornom svete ľudí, ktorí tu žili pred nami. A dobrý príbeh dokáže čitateľa zaujať bez ohľadu na to, či sa odohral v Ťahanovciach alebo v Chicagu. Nie je to teda kniha určená len Ťahanovčanom, je tiež úzko napojená na históriu Košíc. Isto ju ocenia aj tí, ktorí sa ešte len narodia a dozvedia sa o skutočnostiach, ktoré by inak upadli do zabudnutia," uviedol predseda Literárnej spoločnosti Slavomír Szabó.

Ťahanovce

Literárna spoločnosť Pravé orechové je občianske združenie spisovateľov z Košíc. Autori tvoria beletriu na základe pamäte ľudu a archívnych materiálov. Spoločnosť vznikla v roku 2001. Ťahanovce sú mestskou časťou mesta Košice. Ako samostatná historická obec však jestvovali už od roku 1264. Prevažná časť má stále vidiecky charakter a v súčasnosti tu žije približne 2 200 obyvateľov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM