Alexandra Kolínská Rôzne

Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Bozky ešte ako tak, ale Šemša je víťaz :)

Niektoré mená, pod ktorými poznáme dedinky okolo Košíc dnes, sa formovali stáročia. Pôvodné krkolomné názvy často nič nehovoria ani samotným obyvateľom. Pozrite, ako sa známe dediny volali kedysi a ako ich názvy vznikli.

Ilustračný obrázok k článku Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Bozky ešte ako tak, ale Šemša je víťaz :)
Zdroj: TASR

Bosk, Bozky…

Tieto poetické historické názvy nepatria nikomu inému, než obci Baška, o ktorej prvá zmienka pochádza z roku 1247 ako o obci Bosk. Kým vznikol konečný názov obce Baška, tak si prešiel aj obmenami ako Bozky, Baask, či Basko. Oficiálny názov dedinky sa dátuje od roku 1906.

Jeche či Kesthe

Prvá zmienka o dedinke Geča pochádza z roku 1255, kedy sa v dokumentoch spomína pod názvom Jeche. Vo svojej histórii zaznamenala aj obmenu názvov Gesche, Gecche či Geche. Počas vývoja však v istých obdobiach prešla mnohými inými názvami, ako Kesthe, Felsewgeche, alebo Hernádgecse. Názov, ktorý používa dodnes sa ustálil až po druhej svetovej vojne v roku 1945.

Poľský aj maďarský názov

Každého zrejme napadne, že názov obce Paňovce je odvodené od slovíčka „pán“. Je to tak. Počas histórie sa však slovíčko modelovalo v rôznych jazykoch do rozličných tvarov, až z toho v roku 1808 vznikli Paňovce. Prvá zmienka z roku 1274 však hovorí o prvotnom názve Paan, no časom sa objavili aj odvodené názvy ako Pan, Pany, Panowcze, či Pány.

Scemse, Zempse

O obci, ktorá nesie názov Šemša, historické údaje z roku 1280 hovorili ako o obci s názvom Scemse. K dnešnému názvu dospela až v roku 1903, dovtedy sa jej meno obmieňalo podobnými názvami, akospomínaná Scemse, Sempse, Semcha, Semse, Zempse, Zemsa, Scemcha, Scempse, Semsza a Ssemsza. Nepolámali ste si jazyk? :)

Názov sa formoval od stredoveku

V dedinke Čečejovce boli objavené náleziská, ktoré pravdepodobne pochádzajú ešte z mladšej doby kamennej. Najstaršia písomná zmienka o obci sa však zachovala až z roku 1317, kde sa objavuje pod názvom Cech, čím sa v stredoveku pomenúvali skupinky ľudí s rovnakým remeselným, alebo obchodným zameraním. Obec si prešla názvami, ako napríklad Cech, Chech, Cheech, Checz, Czecz, Csécs, Cschecsch, Cžeč, alebo Čečovce.Konečný názov Čečejovce sa dátuje od roku 1903.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM