Veronika Hunyadiová Správy

Pozor na uzávierku cesty! Cez Čermeľské údolie sa cez deň nedostanete!

Cesta z Čermeľa na Alpinku bude väčšinu dňa obojsmerne zatvorená.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na uzávierku cesty! Cez Čermeľské údolie sa cez deň nedostanete!
Zdroj: Facebook.com/Košice-Sever

Vodiči, ktorý prechádzajú Čermeľským údolím sa musia pripraviť na výrazné obmedzenia dopravy. V stredu (4. 8.) sa začne uzávierka takmer trojkilometrového úseku cesty II. triedy od odbočky na Bankov až po rázcestie Alpínka. Spomínaným úsekom nebude možné počas dňa prejsť až do piatka 13. augusta.

Výrub stromov

Mestské lesy budú počas uzávierky odstraňovať kalamitné stromy ležiace v ochrannom pásme cesty, nahnuté stromy nad vozovkou ako aj tie stromy, ktoré ležia na iných stromoch a môžu ohroziť účastníkov cestnej premávky. Počas prác bude na nevyhnutný čas potrebné z bezpečnostných dôvodov uzatvoriť celú šírku vozovky na danom úseku, čo si vyžiada spomínané dopravné obmedzenia.

Uzávierka cesty potrvá každý pracovný deň od 8.30 do 15.30.

Hliadky Mestskej polície umožnia ráno prejazd áut v oboch smeroch najneskôr o 8.15 hod., následne sa cesta s výnimkou vozidiel záchranných a bezpečnostných zložiek úplne uzavrie. Ďalšie autá pustia až o 15.30 hod. Cez víkend (7. – 8. 8.) sa po tejto ceste bude jazdiť v štandardnom režime. Obchádzka v Košiciach povedie cez Kostoliansku a Vodárenskú ulicu.

Autobusová doprava

Uzávera cesty skomplikuje cestovanie aj obyvateľov okolitých obcí. Na základe požiadaviek starostov dotknutých obcí bude prejazd Čermeľským údolím počas uzávierky umožnený aj trom spojom spoločnosti Eurobus. Najskôr to bude autobus, ktorý z Gelnice v smere do Košíc odchádza o 11.00 hod. Cestujúci na zastávke Jednota v Košickej Belej naň môžu nastúpiť o 11.43 hod. a na Alpínke o 15 minút neskôr.

Ďalej pôjde o linku z Košíc do Opátky, ktorá odchádza zo zastávky o 11.50 hod. z Autobusovej stanice, resp. o 12.00 hod. z Havlíčkovej a na Alpínke bude o 12.06 hod. Takisto to bude aj v prípade spiatočného spoja s odchodom z Opátky o 12.35 hod., ktorý cestujúcich z Košickej Belej odvezie o 12.54 hod. a z Alpínky o 13.09 hod.

Naopak, autobus s odchodom 7.30 hod. zo Spišskej Novej Vsi do Košíc bude premávať len po Margecany. Autobus s odchodom 11.50 hod. z Levoče do Košíc skončí o 14.00 hod. na Alpínke. Bez náhrady bude zrušený spoj do Gelnice s odchodom o 10.00 hod. z Košíc. Cestujúci nebudú môcť využiť ani autobus do Opátky s odchodom o 14.30 z Košíc a ani spiatočný spoj s odchodom o 15.25 hod. z Opátky.

Bližšie informácie k premávke autobusov bude možné nájsť na www.eurobus.sk.

Viac správ z Košíc

Zmena v MHD

Autobus linky č. 14 nebude v čase uzávierky zachádzať na Alpínku a ani na Jahodnú. Spoje budú premávať len po zastávku Čermeľ. Spoje z Jahodne o 08.52 a 12.52 sú zrušené, premávajú až od zastávky Čermeľ. Zrušené sú aj spoje zo zastávky Alpinka o 10.58 a 14.58 a tiež premávajú až od zastávky Čermeľ.

DPMK počas uzávierky vypraví každý pracovný deň mimoriadny spoj linky č. 14J s odchodom so zastávky Havlíčkova o 6.59 hod. na Jahodnú. Z Jahodnej sa potom presunie na zastávku Alpinka, odkiaľ pokračuje svojím spojom o 07.28. Ďalší spoj z Havlíčkovej na Jahodnú cez Alpinku odíde až o 16.29 hod.

Železnička bez obmedzení

Košická detská historická železnica bude aj počas uzávierky premávať podľa platného cestovného poriadku. Bude tak jedinou dopravou cez údolie.

„Naša letnú sezóna je naplno rozbehnutá a cítime, že záujem návštevníkov je obrovský. Prichádzajú k nám rodiny z celého Slovenska a určite ich nechceme sklamať. Napriek prácam v lese naša železnička bude premávať bez akéhokoľvek obmedzenia,“ uviedol riaditeľ železničky Ľubomír Lehotský. V prípade, ak by z bezpečnostných dôvodov muselo prísť k odrieknutiu niektorého spoja, budú o tom v predstihu informovať na www.detskazeleznica.sk.

Mesto Košice v súvislosti s týmito obmedzeniami žiada všetkých, ktorých sa dotýkajú, o trpezlivosť a porozumenie. Zároveň žiada vodičov o rešpektovanie dočasného dopravného značenia a obchádzkových trás schválených dopravným inšpektorátom.

Foto: ilustračné

Udalosti na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM