Správy Tlačové správy

Prečo stráviť dovolenku práve na Kréte? Tu je 5 jasných dôvodov!

Kréta ponúka prekrásne piesočnaté pláže a úchvatné zálivy s azúrovým morom. Grécko je po Chorvátsku ďalšou obľúbenou destináciou Slovákov. Súťažte s nami a vyhrajte skvelú dovolenku!

Ilustračný obrázok k článku Prečo stráviť dovolenku práve na Kréte? Tu je 5 jasných dôvodov!
16
Galéria
Zdroj: TIP travel

Bájna Kréta je čarovný ostrov opradený mýtmi, miesto zrodu najvyššieho z gréckych bohov Dia, kolíska európskej civilizácie a v neposlednom rade ideálne miesto ponúkajúce prekrásne piesočnaté pláže a úchvatné zálivy s azúrovým morom. Prečítajte si 5 dôvodov, prečo môže byť najväčší a najjužnejšie položený európsky ostrov pre vás zaujímavý.

1. Bohatá história

Oprávnene môžeme tvrdiť, že Kréta má zo všetkých gréckych ostrovov najbohatšiu históriu. Prvé zmienky o osídlení siahajú už do 7. tisícročia pred Kristom. Postupné osídľovanie viedlo k tomu, že sa stala námornou a obchodnou veľmocou. Kréta ležiaca na rozhraní dvoch vysoko vyspelých civilizácií – Mezopotámie a Egypta, je kolískou prvej vyspelej kultúry Európy, slávnej minojskej kultúry, pozostatky ktorej môžete obdivovať dodnes.

Najznámejší a turistami najvyhľadávanejší je palác Knossos, ktorý odkrýva svojim návštevníkom dôkazy o tom, že už pred 3 000 rokmi ľudia poznali vodovod, kanalizáciu či ústredné kúrenie. Krétsku kultúru netvoria len historické pamiatky, ale aj hudba a tanec, ktoré sú obľúbenou súčasťou života Kréťanov.

2. Vynikajúca kuchyňa

Krétska kuchyňa bola odpradávna považovaná za ideál stravovania. ktoré napomáha dlhému životu a dobrému zdraviu. V krétskej kuchyne je cítiť vplyv Talianska, Turecka i arabských krajín. Ak si však myslíte, že krétska kuchyňa je rovnaká ako grécka, ste na omyle. Rozdiely spočívajú najmä v surovinách, ktoré sa používajú. Medzi tie základné patrí hlavne čerstvá zelenina dopestovaná na ostrove, olivový olej, bylinky, cesnak, syr, chlieb a víno. Kréťania často používajú olivový olej, ktorého tradičná miestna výroba siaha do dávnej minulosti, kedy sa označoval ako tekuté zlato.

3. Veľa aktivít pre celú rodinu

Kréta sa stala obľúbenou rekreačnou oblasťou, pretože ponúka celý rad aktivít pre všetkých členov rodiny. Nájdete tam množstvo historických pamiatok na čele s minojským palácom Knossos a tiež prírodné a turistické miesta pre aktívnych dovolenkárov. Magnetom pre turistov je roklina Samaria, ktorá sa pýši prívlastkom najdlhšia roklina v Európe. Zábavné a vodné parky sa stanú rajom najmä pre deti. Samozrejmosťou sú bohaté nákupné možnosti so širokým výberom miestnych výrobkov a suvenírov.

4. Kvalitné služby

Kréta je už dlhé desaťročia obľúbeným cieľom letnej dovolenky mnohých turistov. Jedným z dôvodov sú práve kvalitné služby na vysokej úrovni. Reštaurácie a taverny ponúkajú chutné jedlá z čerstvých surovín a hotely rôznych kategórií sú zas známe svojím rodinným prístupom k hosťom.

5. Očarujúce pláže

Pobrežie na Kréte ponúka množstvo miest, kde sa dá oddýchnuť od každodenného zhonu. Každá pláž je niečím iná, jedinečná. Niektoré vám budú pripomínať vysnívaný Karibik, iné vás zas uchvátia tmavým až čiernym pieskom, či dokonca mierne ružovým. Nie nadarmo sa niektoré z nich často objavujú v rebríčkoch najkrajších pláži samotného Grécka či Európy.

K tým najznámejším rozhodne patrí pláž Vai alebo ružovým pieskom posiata pláž Elafonisi. Prechádzku po slnkom vyhriatom piesku na týchto plážach rozhodne nemôžete na dovolenke na Kréte vynechať.

Vyhrajte dovolenku!

Ak chcete spoznať nielen Grécko, ale napríklad aj čarovnú krajinu pri Jadrane, zapojte sa do našej súťaže o dovolenku v obľúbenom letovisku VODICE s cestovnou kanceláriou TIP travel. Súťaž nájdete TU.

Grécko - Kréta
16
Galéria
Zdroj: TIP travel
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM