Aktualizované Erik Bojničan Rôzne

Prejedanie cez sviatky môže spôsobiť problémy aj zdravým ľuďom: Rady odborníka, ako si neskomplikovať sviatky

Vianoce sú čas hojnosti, keď sa stoly prehýbajú pod váhou všemožných dobrôt. Prejedanie však môže spôsobiť problémy aj zdravým ľuďom. Prečítajte si radšej rady odborníka, ako sa im môžete vyhnúť.

Ilustračný obrázok k článku Prejedanie cez sviatky môže spôsobiť problémy aj zdravým ľuďom: Rady odborníka, ako si neskomplikovať sviatky
Zdroj: TASR

Vianočné hodovanie môže spôsobiť problémy najmä u ľudí, ktorí trpia ochoreniami žlčníka a žlčových ciest, podžalúdkovej žľazy a pečene. Tráviace ťažkosti však môžu podľa gastroenterológov postihnúť aj zdravých ľudí. Nárazové prejedanie a konzumácia alkoholu môžu spôsobiť ťažkosti vo forme ťažoby až bolestí brucha, nafukovania a hnačiek aj zdravým.

Vyhnite sa extrémom

Gastroenterológ Tomáš Koller preto odporúča vyhnúť sa počas sviatkov extrémom v konzumácii jedla, tými sú nadmerná konzumácia mastných a sladkých jedál. Pozor si tiež treba dávať na nápoje, problémy môže spôsobiť nadmerná konzumácia sladkých nápojov alebo alkoholu. „Najhoršia je kombinácia mastné jedlá vo veľkom množstve a alkohol,“ povedal s tým, že dôsledkom je riziko pankreatitídy či žlčníkových problémov.

Stráviť sviatky v pokoji

Opatrní by tiež mali byť chorí na vysoký tlak. Vyvarovať by sa mali nadmernej konzumácie soli, veľa je jej v údenom, slaných polotovaroch či čispoch. Netreba tiež zanedbať pohybovú aktivitu, vhodné sú napríklad prechádzky. Dôležité je tiež podľa odborníka stráviť sviatky v pokoji a pohode v kruhu rodiny, bez internetu a sociálnych sietí. „Psychické zdravie je rovnako dôležité,“ poukázal Koller.

V prípade prejedenia netreba hneď utekať k lekárovi. Toho treba vyhľadať až pri intenzívnych bolestiach brucha, pri ktorých nie je možné nájsť úľavovú polohu, alebo intenzívnych bolestiach, ktoré pretrvávajú tri – štyri hodiny. Rovnako pokiaľ bolesti sprevádza vracanie, zastavenie odchodu stolice a vetrov. Zhoršenie ochorenia pečene sa môže prejaviť ožltnutím, prípadne môžu byť prítomné poruchy vedomia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM