Lukáš Mano Rôzne

Pri kontrole zimných štadiónov zistili mnoho nedostatkov

Koncom minulého roka počas mimoriadnej celoslovenskej previerky bezpečnosť technológií, zamestnancov a návštevníkov na viac ako troch desiatkach zimných štadiónov zistili inšpektori práce viac ako 630 nedostatkov, z toho 50 závažných.

Hovorca Národného inšpektorátu práce (NIP) Igor Holéczy informoval, že prevádzkovateľom štadiónov, medzi nimi aj hokejových stánkov z najvyššej súťaže, boli navrhnutých desať pokút spolu za 6800 eur.

„Kontroly inšpekcie práce boli zamerané najmä na bezpečnosť zamestnancov pri obsluhe chladiarenských zariadení, kontrolu stavu technických zariadení a bezpečnosť pri prevádzkovaní chladiacich zariadení. Práve chladiace zariadenia môžu predstavovať nezanedbateľné riziko pre zamestnancov aj návštevníkov športových hál,“ spresnil Holéczy. V prípade havarijného úniku čpavku môže dôjsť k ohrozeniu zdravia. Čpavok je hlavným chladiacim médiom na väčšine zimných štadiónov. Zimné štadióny zväčša skladujú aj niekoľko ton čpavku.

„Najviac nedostatkov zistili inšpektori pri prevádzke technických zariadení na štadiónoch. Na viacerých strojoch neboli vykonané v určených intervaloch kontroly ich stavu alebo neboli vykonané odborné revízie či úradné skúšky. Chýbali tiež tlakové skúšky nádob, zapojených do systému čpavkového chladenia,“ pokračoval hovorca NIP.

Doplnil ďalej, že nedostatky boli zistené aj pri prevádzkovaní budov. Na niektorých zimných štadiónoch napríklad po stavebných úpravách ostali voľne visiace elektrické vedenia či nedostatočne izolované vypínače.

„Kontroly preukázali, že viac nedostatkov bolo zistených na štadiónoch, ktoré prevádzkujú samosprávy. Ich zariadenia sú často staršie, niekde aj 30-ročné. Naopak, menej nedostatkov bolo zistených na štadiónoch, prevádzkovaných súkromnými organizáciami,“ doplnil Holéczy a zdôraznil, že v previerkach chladiarenských zariadení bude inšpekcia práce pokračovať aj v budúcnosti. Napríklad aj pri kontrolách chladiarenských a mraziarenských zariadení v potravinárskom priemysle.

Zdroj: TASR, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM