Eva Mikulová Správy

Pri Urbanovej veži je živo každý prvý piatok v mesiaci, čaká ju i rekonštrukcia, FOTO

Od roku 2015 je Urbanova veža opustená a rímskokatolícka cirkev ju plánuje zrekonštruovať za 600-tisíc eur. Naposledy v nej bolo múzeum voskových figurín.

Ilustračný obrázok k článku Pri Urbanovej veži je živo každý prvý piatok v mesiaci, čaká ju i rekonštrukcia, FOTO
12
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Urbanova veža patrí medzi trojicu historických dominánt v centre mesta. Samozrejme, oproti pompéznemu Dómu sv. Alžbety a kaplnky sv. Michala pôsobí ako „chudobná príbuzná“, ale jej história skutočne nudná nie je.

Vznikla renesančnou prestavbou pôvodnej gotickej veže, nazývanej „Červená veža“ z prelomu 14. 15. storočia. Tá slúžila ako zvonica k vtedy rozostavanému Dómu sv. Alžbety. V roku 1628 vežu dostaval prešovský staviteľ Martin Linder.

Oheň zničil zvon

Vo zvonici bol v roku 1628 umiestnený zvon sv. Urbana, ktorý v roku 1557 ulial olomoucký zvonolejár František Illenfeld. Zvon bol zasvätený sv. Urbanovi patrónovi vinohradníkov, pretože kedysi práve vďaka obchodu s vínom dosiahli značný hospodársky rozvoj mesta v predchádzajúcich storočiach

Zvon však v roku 1866 zničil požiar a to tak, že keď vo veži prehoreli nosné trámy sa zrútil do horiacich trosiek a počas hasenia požiaru sa zvon roztrhal tepelným pnutím pri styku s vodou. Zničený zvon bol zrekonštruovaný a vystavený na priestranstve pred vežou a Dómom sv. Alžbety v roku 1989. Zvon reštauroval pán Jiři Svoboda z rodinnej firmy zvonolejárov Dytrichovcov.

Funkčnú kópiu Urbanovho zvona odliali ako dar mestu Košice majstri Východoslovenských železiarní v roku 1996, od kedy je zavesený opäť v Urbanovej veži.

Starožitnícky trh

Po obvode Urbanovej veže je vystavaná arkádová chodba a do vonkajších múrov veže vsadené ďalšie náhrobné kamene pochádzajúce zo stredovekého cintorína, ktorý sa podľa stredovekých zvyklostí rozprestieral okolo farského kostola.

Momentálne je táto chodba prázdna a okolie Urbanovej veže ožíva pravidelne každý prvý piatok v mesiaci, keď sa tu koná Starožitnícky trh.

Do vnútra veže sa však nedostanete, od roku 2015 je uzavretá. Dovtedy tam bolo múzeum voskových figurín. Východoslovenské múzeum tu v rokoch 1977 – 1994 zriadilo expozíciu umeleckého kovolejárstva a zvonolejárstva.

Veža sa bude rekonštruovať

Majiteľom je rímskokatolícka cirkev a spravuje ju nezisková organizácia Perly gotickej cesty. Na rekonštrukciu veže získali 600-tisíc eur a s prácami by mali začať ešte tento rok. Použijú ich na opravu strechy a múrov.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM