Rôzne

Pri železničnej stanici v Margecanoch vytvorili nové parkovacie miesta

Spolu 58 parkovacích miest pribudlo počas júla v blízkosti železničnej stanice v obci Margecany v okrese Gelnica. Výstavba stála 260 tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Pri železničnej stanici v Margecanoch vytvorili nové parkovacie miesta
Zdroj: obec Margecany

Výstavba bola financovaná z prostriedkov Košického samosprávneho kraja (KSK) vo výške 250.000 eur. Obec Margecany prispela sumou zhruba 10.000 eur. Podľa starostu obce Igora Petrika bolo snahou odbremeniť osobnú dopravu a zlepšiť komfort cestujúcich verejnou dopravou.

„Výstavba dvoch parkovísk vznikla ako dôsledok uzávery a rekonštrukcie mosta cez vodnú nádrž Ružín, počas ktorej ľudia odstavili svoje autá v Margecanoch, neraz pred bránami domov, čím blokovali výjazd, a ďalej pokračovali vlakom," povedal Petrik pre TASR s tým, že mnohí cestujúci pri tomto spôsobe dopravy zostali.

Margecianský terminál

„Pri dobre koordinovanej osobnej a verejnej doprave – ak je kde rýchlo zaparkovať, je to rýchlejšie, pohodlnejšie a ekonomickejšie. Vznikol takzvaný margeciansky terminál,„ dodal s tým, že odkedy parkoviská sprístupnili, sú zaplnené. Naďalej ale vníma deficit parkovacích miest. "Stále nachádzame autá zaparkované na miestach, ktoré nie sú odstavnými plochami. Aj keď sme niekoľko parkovacích miest vybudovali asi pred šiestimi rokmi vďaka eurofondom, a teraz tieto, budeme hľadať možnosti na výstavbu ďalších. Takýmto spôsobom menej áut mieri aj do Košíc a potom sa tam tak nezaťažuje doprava a znižuje sa počet áut, ktoré parkujú na uliciach,“ pripomenul.

Podľa slov predsedu KSK Rastislava Trnku sa župa snaží podporovať projekty, ktoré zvyšujú komfort pre cestujúcich, prinášajú lepšie možnosti turistom a skvalitňujú život v regiónoch. „Výstavbou týchto parkovísk prispejeme aj k zlepšeniu podmienok integrovanej dopravy v rámci celej Hnileckej doliny," uviedol.

Ako uvádza KSK na svojej webovej stránke, podľa štatistík železničiarov sa na železničnej stanici v Margecanoch denne pohybuje 5000 až 7000 cestujúcich. Ide o významný dopravný uzol Hnileckej doliny.

Cez Margecany prechádza Hnilecká cyklomagistrála, ktorá spája dve významné strediská cestovného ruchu – vodnú nádrž Palcmanská Maša v Národnom parku Slovenský raj s priehradou Ružín pri Margecanoch. „Jednokoľajová trať Červená Skala – Margecany je zároveň nepísanou najkrajšou železničnou traťou na Slovensku," píše KSK.

Foto: slávnostné otvorenie parkovacích miest

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM