Zuzana Vajayová Rôzne

Prioritou nového riaditeľa UNLP je reštrukturalizácia

Pred tromi týždňami bol menovaný do funkcie riaditeľa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice Tomáš Sieber, ktorý vo výberovom konaní na túto pozíciu skončil v januári tohto roka na druhom mieste.

„Do UNLP Košice som prišiel s konkrétnymi predstavami o jej ekonomickom ozdravení a reštrukturalizácii. Bez ohľadu na právnu formu bude reštrukturalizácia zdravotníckeho zariadenia nevyhnutná a ostáva mojou prioritou. Vyžaduje si súbor systémových krokov, ktoré sa dotknú činností na všetkých úrovniach. S prípravou na viaceré zmeny sme už začali, okrem toho sa v tejto chvíli sústreďujeme na vyriešenie situácie súvisiacej s hromadnými výpoveďami. Hľadáme také možnosti, ktoré čo najmenej obmedzia našich pacientov a pre prípad, že sa s lekármi napokon nedohodneme, pripravujeme krízový plán na pokrytie čo najširšej zdravotnej starostlivosti,“ povedal Sieber.

V UNLP Košice bolo doručených celkovo 236 platných výpovedí lekárov a 9 lekárov následne svoju výpoveď stiahlo. Počet výpovedí k dnešnému dňu teda predstavuje 227, čo predstavuje zhruba 29 percent z celkového počtu 783 lekárov. Najvyššie percento výpovedí eviduje UNLP u pracovníkov II. chirurgickej kliniky, kliniky hematológie a onkohematológie, urologickej kliniky, kliniky pneumológie a ftizeológie, neurochirurgickej kliniky, I. kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny a urologického oddelenia.

„UNLP Košice je koncová nemocnica a podniknem všetky kroky, aby naďalej poskytovala komplexnú zdravotnú starostlivosť pacientov svojho spádového regiónu. Chcem poďakovať všetkým lekárom, ktorí výpovede nepodali za ich zodpovedný prístup. Na tých ostatných budem apelovať, aby ich do konca októbra vzali späť,“ pokračoval Sieber. Pripustil, že ak sa mu to nepodarí osloví lekárov, ktorých v UNLP evidujú ako žiadateľov o prijatie do zamestnania. Ich počet je 167. „Po prvom decembri by sme tak uplatnili krízový scenár poskytovania zdravotnej starostlivosti. Jeho súčasťou bude spájanie totožných pracovísk, presúvanie pracovníkov medzi príbuznými odbormi či hospitalizácia pacientov na iných oddeleniach. V takomto režime pochopiteľne dôjde k istému obmedzeniu pacientov, no urgentná starostlivosť bude zaručená v plnom rozsahu a odkladnú zdravotnú starostlivosť budeme poskytovať v najširšej možnej miere,“ vyhlásil riaditeľ UNLP.

K finančnej stabilizácii zdravotníckeho zariadenia budú smerovať viaceré reštrukturalizačné opatrenia, ktoré sa v súčasnosti zavádzajú. „Prioritou je dočerpávanie limitov v zdravotných poisťovniach, centralizácia nákupných činností, prehodnocovanie dodávateľských zmlúv a príprava novej stratégie UNLP Košice. Ušetrené finančné prostriedky budú použité na skvalitnenie poskytovanej zdravotnej starostlivosti a premietnu sa aj do miezd zdravotníckych pracovníkov. Mojim cieľom je vytvoriť model fungujúcej nemocnice, v ktorej sa budú napĺňať tri hlavné funkcie – liečiť, učiť, objavovať,“ uzavrel Sieber.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM